Kolumni: Miten noin omasta mielestä meni?

toimitus

Vuoden vaihtuessa on tapana arvioida kulunutta vuotta ja tehdä parannuslupauksia seuraavalle vuodelle. Tänä vuonna on koulujen joulujuhliin liittyvää sekoilua, opettajien, rehtoreiden ja koulutoimen virheellisiä tulkintoja ja vääriä johtopäätöksiä ja virhearviointeja vahvistavia toimittajien harhaanjohtavia kirjoituksia ollut niin paljon, että jo näistä teemoista löytyy paljon oikaistavaa, parannettavaa ensi vuodelle.

Toisin kuin monet ovat virheellisesti tulkinneet, apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen ei kieltänyt koulujen joulujuhlien pitämistä kirkkosaleissa. Opetushallitus on antanut juhlista suosituksia, mutta sekään taho ei ole kieltänyt joulujuhlien pitämistä usein tavallista koulun liikuntasalia tilavammissa ja juhlavammissa kirkkosaleissa.

Joulujuhlissa saa myös olla itse joulun ydinsanomaan liittyviä ohjelmanumeroita ilman, että se tekee juhlasta uskonnonharjoittamista. Senhän sanoo normaali järkikin ja sen on sanonut opetushallituskin selvästi. Sen sijaan joulujuhla ei voi sisällöltään tai muodoltaan olla jumalanpalvelus – siihen asiaan apulaisoikeusasiamies otti selvästi kantaa. Jumalanpalvelus pidetään jumalanpalveluksessa, juhla juhlana paikasta riippumatta.

Naapurikaupungissa Enkeli taivaan oli ohjeistettu laulamaan viimeistä säkeistöä myöten istualtaan. Eikö paremminkin olisi voinut ohjeistaa seisomaan koko laulun ajan?

Entä se juhlavan joulujuhlan ”paljaan pinnan homoeroottinen tonttutanssi tonttujen panopuuhineen…”, niin kuin minulle kerrottiin? ”Ei tiennyt, minne oisi katsonut”, oli järkyttynyt lukiolainen kotona kyynelin kertonut. Oli odottanut, että Wilmaan olisi tullut edes jonkinlainen pahoittelu lähinnä juhlaa rienaavana kokemastaan esityksestä. Eikö tällaiseen pitäisi reagoida?

Olisikohan syytä painaa jarruja ja miettiä, mitä ensi vuonna teemme paremmin? Joulu on monelle vuoden tärkein juhla. Sen kunnioittaminen ja ydinsanoman ja perinteiden välittäminen kuuluu jo yleissivistykseen. Jokainen tekee sitten omat ratkaisunsa. Meille monille joulu merkitsee Elämää.

Toivotan kaikille Elämän täyteistä uutta vuotta.

Sari Tanus

kirjoittaja on kansanedustaja (kd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 2. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 3. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 4. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 5. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 6. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 9. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 10. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 11. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 12. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 13. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 14. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 15. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 7. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 8. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 9. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 10. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 11. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 12. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 13. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 14. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.