Politiikan asiantuntija listasi vuoden onnistujat ja epäonnistujat – Yllätys: Antti Rinne nousi kummallekin listalle

Pertti Timosen mukaan poliittinen konsensus kantaa pahimman yli, mutta sen jälkeen erot taas kärjistyvät. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Perussuomalaiset: ”Jos eduskuntavaalit olisivat olleet vähän myöhemmin perussuomalaiset olisi noussut suurimmaksi puolueeksi. Perussuomalaisten menestys perustuu toki eurooppalaiseen trendiin. Euroopassa koko vanha puoluekenttä on menossa uusiksi ja ryhmittymässä vihreiden ja oikeistopopulistien välille. Kaikilla välissä olevilla puolueilla on vaikeaa. Jos yksittäisen poliitikon nostaa onnistujaksi, niin se on Jussi Halla-aho. Halla-aho on nostanut hajonneen puolueen suurimmaksi. Hän on kehittynyt hyväksi esiintyjäksi. Hän vastaa toimittajien kysymyksiin ja argumentoi selvästi. Muutkin puolueet voisivat ottaa oppia tällaisesta populismista.”

Sanna Marin: ”Paikallinen onnistuja on myös valtakunnallinen eli Sanna Marin. Vaaleissa hirveä äänimäärä ja nyt pikatahtia pääministeriksi. Poliitikon nousussa sattumalla on tietysti iso merkitys. Pitää olla nostetta ja pyrkyä, mutta myös oikea henkilö oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Hallitukset kriisit eivät tähän lopu. Uskottava viestintä kriisitilanteissa on Marinille tärkeä taito. Lisäksi kotiläksyt pitää olla tehtynä. Asiaosaamisen puutteesta Marin ei ole vielä jäänyt kiinni.”

Antti Rinne: ”Rinne johti puolueensa niukkaan vaalivoittoon kevään eduskuntavaaleissa osin hankalastakin asetelmasta. Tämä onnistui rimaa hipoen, mutta oli kuitenkin kova suoritus.”

Antti Rinne: ”Rinne epäonnistui lopulta totaalisesti nimenomaan kriisiviestinnässään. Rinne ei sisäistänyt pääministerin rooliaan. On hyvä, että poliitikolla on ideoita ja ajatuksia, mutta niiden esittämisessä pääministerin pitää olla tarkkana. Unto Hämäläinen on summannut asian fiksusti: pääministerin sana on teko.”

Keskusta: ”Juha Sipilän johdolla keskusta kärsi rökäletappion vaaleissa. Hallitukseen lähteminen sen jälkeen oli outo veto. Rinne halusi keskustan hallitukseen ja puolue sai läpi lähes kaiken, minkä halusi. Tätä taustaa vasten maton veto Rinteen alta oli outoa ja epäloogista. Ehkä osallisten muistelmat paljastavat, mikä oli todellinen syy Rinteestä eroon hankkiutumiseen.”

Vasemmistoliitto: ”Paikallista epäonnistujaa on vaikea löytää. Otetaan kuitenkin vasemmistoliitto. Puolueen ja koalition tiet erosivat keväällä 2018. Oppositioasemasta se ei ole hyötynyt mitenkään. Koalitio on jyrännyt päätöksenteossa.”

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.