Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumi peitti Iinan vammaispysäköintiluvan ja sakkohan siitä tuli – Näin valitusrumbalta olisi vältytty: "Olisi edes vähän viitsinyt tuulilasia pyyhkäistä"

Marraskuussa Iina Kiviön linja-autoasemalle parkkeeratun auton tuulilasiin oli ilmestynyt ikävä yllätys. Pysäköinnintarkastaja oli käynyt iskemässä ikkunaan 60 euron sakkolapun kiekottomasta pysäköimisestä.

Kiviöllä on selkävaiva, jonka vuoksi hänelle on myönnetty vammaispysäköintilupa. Lupa oli aseteltu auton kojelaudalle tuulilasin eteen keskelle, mutta pysäköinninvalvoja ei ollut sitä lumen takia huomannut.

Valvojan autosta ottamat kuvat oli otettu niin, ettei lupa ollut näkyvissä: toinen sivuikkunan kautta sisälle ja toinen auton takapuolelta. Kuvista myös näkyy, että tuulilasi on lumen peitossa.

– Päätin heti, että minähän en tätä maksa, sanoo Kiviö. Hän teki oikaisuvaatimuksen, joka hylättiin.

Perusteluissa kerrottiin, ettei pysäköintilupaa oltu sijoitettu näkyvään paikkaan.

– Tarkastushetkellä ei katutarkastaja ole nähnyt vammaisen pysäköintilupaa ajoneuvon sisäpuolelle näkyville asetettuna eikä sitä ole nähtävissä myöskään tarkastushetkellä otetussa kuvassa kojelaudalla, sanotaan perusteluissa.

– No ei tietenkään näy, kun katsoo, mistä se kuva on otettu, tuhahtaa Kiviö.

– Tältä olisi säästytty, jos tarkastaja olisi edes vähän viitsinyt tuulilasia pyyhkäistä, mutta mitään ei oltu tehty. Lunta ei ollut edes hirveesti, kuten kuvista näkyy, sanoo Kiviö.

Hän ei hyväksynyt hylkäystä vaan jatkoi valittamista. Kiviön mukaan kyseinen pysäköinninvalvoja löi hänelle luurin korvaan, mutta se ei sakosta kimpaantunutta Iinaa pysäyttänyt.

– Minulla on alta tonnin tulot kuussa ja joulu on tulossa. Sitten jos tulee jotain ylimääräisiä menoja niin mitäs sitten? hän kertoo.

Kiviö otti suoraan yhteyttä pysäköinninvalvonnan esimieheen.

– Hän oli oikein fiksu ja asiallinen. Hän kuunteli asian ja otatti uudet kuvat autostani. Ensimmäisessä puhelussa kävi jo ilmi, että pysäköinninvalvojia velvoitetaan putsaamaan ikkunat lumesta. Silloin ei vielä tullut ilmi, että niillä valvojilla on omat pikkuiset raspit tätä nimenomaista tarkoitusta varten, selittää Kiviö.

Kiviö otti myös mediaan yhteyttä asian vuoksi. Sen jälkeen asiat alkoivat edetä.

– Pysäköinninvalvonta kävi ottamassa uudet kuvat autostani kotonani ja todentamassa, ettei lupa näy siitä kulmasta, mistä valvoja oli kuvat ottanut. Siellä sitten näin, että tarkastajilla on vakiovarusteena jääraspit mukanaan. Olin ihan ällikällä lyöty. Mikä hermopaine minulta olisi säästetty, jos se valvoja olisi vähän pyyhkinyt, sanoo Kiviö.

Lopulta uusien kuvien ottamisen jälkeen pysäköinninvalvonta päätti hylätä perusteettoman pysäköintisakon. Asian käsittelyyn meni yli kuukausi.

Lain mukaan pysäköintilupa on sijoitettava pysäköimisen ajaksi autossa tuulilasin sisäpuolelle näkyvään paikkaan.

Kaupungin pysäköinninvalvonnasta kerrotaan, että asiaa kommentoi kaupungin juristi Lassi Anttila sähköpostitse. Hän kertoo viestissään, ettei pysäköinninvalvonta lähtökohtaisesti kommentoi yksittäisiin pysäköintivirheisiin liittyviä asioita. Hän suostuu kuitenkin avaamaan yleisiä käytäntöjä, joita pysäköinnintarkastajan työhön kuuluu.

Anttilan mukaan pysäköinnintarkastajilla on pysäköintivirhemaksua määrätessään velvollisuus varmentaa, että pysäköintiin oikeuttavaa tositetta ei ole asetettu näkyville. Pysäköinnintarkastajilla on autoissaan varusteina harja ja jäärapa, joilla ikkunan puhdistus onnistuu, sekä taskulamppu.

– Ohjeistus on puhdistaa tuulilasi ja tarvittaessa sivuikkunat. Tarpeelliset toimenpiteet riippuvat tietysti ajoneuvosta, säätilasta ja käytetystä pysäköintipaikasta, kommentoi Anttila.