Ratikalla Dubain saareen?

toimitus

Tampereen kaupungilta eivät hölmöt hankkeet lopu. Nyt yritettiin Näsijärven Lielahteen 9 hehtaarin vesialueen täyttämistä miljoonalla kuutiolla.

Niin sanotulla Dubain saarella tulisi eteen myös ratikkasiltojen rakentaminen sekä 1.5 miljoonaa kuutiota nollakuitua.

Vaasan hallinto-oikeus linjasi, ettei järven täyttö ole vesilain mukaan mahdollista. Samansuuntainen oli jo aiempi Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös.

Päätökset tarkoittivat, ettei Näsijärveä tälläkään kertaa laillisesti täytetä. Vaikka olen ainoa valtuustossa hanketta vastustanut, ratkaisut eivät tulleet yllätyksinä. Vastuulliset viranomaiset ovat hankkeen eri vaiheissa nostaneet esille Näsijärven täytön vaikutukset pohjaveteen.

On vastuutonta, että pormestarikoalitio ei pidä Hyhkyn vedenottamon pohjaveden vaarantamista ongelmana. Vedenottamon 2 miljoonan litran päivätuotanto on olennainen osa Länsi-Tampereen vedenhankintaa, jokapäiväistä kraanavettä.

Julkisesti hyväksyttävää syytä järven täytölle on vaikea löytää. Hiedanrannan kehittäminen, samoin kuin jo aiemmin ratikka, on viety yhtiöihin. Hankkeet ovat julkisuuslain ja valtuuston taloudellisen vallan ulottumattomissa. Satojen miljoonien kustannukset ja haitat jäävät kuitenkin tamperelaisille.

Koalitiolle täytöstä luopuminen on vaikeaa. Uudet rantatontit olisivat rakennusliikkeille houkuttelevia. Saarella tehtäisiin hyvää katetta. Rahalla on politiikassa käyttöä. Koalitiolla on painetta jatkovalittamiselle. Mutta hyvin perustellut oikeuden päätökset eivät muutu.

Dubain saarista innostuneet eivät huomanneet, että Tampereen asukasmäärän kasvu reilulla prosentilla oli vain murto-osa Dubain lähes kymmenen prosentin kasvusta.

Ratikan jatko Pyynikintori−Lentäväniemi ylittää valtuuston hyväksymän 44 miljoonan kustannuskaton. Ennen jatkoa ratikan ensimmäinen vaihe on käynnistettävä ja laskettava muutokset matkustajamäärissä, kustannuksissa ja joukkoliikenteen toimivuudessa. Mikäli laskelmat ovat miinusmerkkisiä, ei pidä jatkaa.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaisu sisälsi askelmerkkejä vastuulliselle vaihtoehdolle. Oikeus ei kumonnut Hiedanrannan lähijunaseisaketta. Tesomalla olisi jo seisake, jos valtuusto olisi hyväksynyt tekemäni ponnen.

Valtion lähijunakokeilu ehtinee loppua ennen kuin Tampereelle valmistuu ensimmäistäkään seisaketta. Oliko se tarkoituskin?

Aarne Raevaara

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (VaTa).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.