Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratikalla Dubain saareen?

Tampereen kaupungilta eivät hölmöt hankkeet lopu. Nyt yritettiin Näsijärven Lielahteen 9 hehtaarin vesialueen täyttämistä miljoonalla kuutiolla.

Niin sanotulla Dubain saarella tulisi eteen myös ratikkasiltojen rakentaminen sekä 1.5 miljoonaa kuutiota nollakuitua.

Vaasan hallinto-oikeus linjasi, ettei järven täyttö ole vesilain mukaan mahdollista. Samansuuntainen oli jo aiempi Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös.

Päätökset tarkoittivat, ettei Näsijärveä tälläkään kertaa laillisesti täytetä. Vaikka olen ainoa valtuustossa hanketta vastustanut, ratkaisut eivät tulleet yllätyksinä. Vastuulliset viranomaiset ovat hankkeen eri vaiheissa nostaneet esille Näsijärven täytön vaikutukset pohjaveteen.

On vastuutonta, että pormestarikoalitio ei pidä Hyhkyn vedenottamon pohjaveden vaarantamista ongelmana. Vedenottamon 2 miljoonan litran päivätuotanto on olennainen osa Länsi-Tampereen vedenhankintaa, jokapäiväistä kraanavettä.

Julkisesti hyväksyttävää syytä järven täytölle on vaikea löytää. Hiedanrannan kehittäminen, samoin kuin jo aiemmin ratikka, on viety yhtiöihin. Hankkeet ovat julkisuuslain ja valtuuston taloudellisen vallan ulottumattomissa. Satojen miljoonien kustannukset ja haitat jäävät kuitenkin tamperelaisille.

Koalitiolle täytöstä luopuminen on vaikeaa. Uudet rantatontit olisivat rakennusliikkeille houkuttelevia. Saarella tehtäisiin hyvää katetta. Rahalla on politiikassa käyttöä. Koalitiolla on painetta jatkovalittamiselle. Mutta hyvin perustellut oikeuden päätökset eivät muutu.

Dubain saarista innostuneet eivät huomanneet, että Tampereen asukasmäärän kasvu reilulla prosentilla oli vain murto-osa Dubain lähes kymmenen prosentin kasvusta.

Ratikan jatko Pyynikintori−Lentäväniemi ylittää valtuuston hyväksymän 44 miljoonan kustannuskaton. Ennen jatkoa ratikan ensimmäinen vaihe on käynnistettävä ja laskettava muutokset matkustajamäärissä, kustannuksissa ja joukkoliikenteen toimivuudessa. Mikäli laskelmat ovat miinusmerkkisiä, ei pidä jatkaa.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaisu sisälsi askelmerkkejä vastuulliselle vaihtoehdolle. Oikeus ei kumonnut Hiedanrannan lähijunaseisaketta. Tesomalla olisi jo seisake, jos valtuusto olisi hyväksynyt tekemäni ponnen.

Valtion lähijunakokeilu ehtinee loppua ennen kuin Tampereelle valmistuu ensimmäistäkään seisaketta. Oliko se tarkoituskin?

Aarne Raevaara

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (VaTa).