Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ei tullut omin voimin kuntoon" – Lada-kerho, Saabistit, Ford Club Finland... Autoharrastajien some-keskusteluissa löytyy niin tietoa kuin turhaa jorinaa

Nykyaika on raivannut tiensä myös taantumuksen lujimpiin linnakkeisiin. Eri automerkkien harrastajien kerhot ovat nykyisin tiiviisti esillä sosiaalisessa mediassa.

Kävimme muutaman päivän ajan seuraamassa eräiden merkkien harrastajien Facebook-ryhmiä. Osa ryhmistä on kaikille avoimia, osaan liittyessä täytyy saada ylläpitäjän hyväksyntä.

Muutaman päivän seuranta osoitti, että ryhmissä keskustellaan hyvinkin erilaisista aiheista.

Osa keskustelua on hyvinkin asiapitoista, osa herjahenkistä ja osa jopa räävitöntä.

Lainaus Ford Club Finlandin sivustolta. Naishenkilö kysyy voimasanoin höystettynä: Mikä on, ettei tämä voimasana voimasana taaskaan lähde käyntiin?

Vastausta saattoi odottaa, ensimmäinen kommentoija suosittelee polttoaineen ostamista tankkiin.

Opastavinta kirjoittelua löytyi niin sanottujen hiipuneiden merkkien ryhmistä.

Esimerkiksi Saabistit-sivustolla käytiin hyvinkin informatiivista keskustelua tiettyjen mallien vikojen korjaamisesta ja ominaisuuksien parantamisesta.

Huomiota herättävää oli se, että kyseiset mallit nimettiin hyvin tarkasti, niinpä kirjoittajakin tietää, mitä eroa on 900 OG ja NG-malleilla.

OG on Old Generation eli vanha sukupolvi, NG on New Generation eli uusi sukupolvi.

Varsinaista toverihenkeä oli havaittavissa Lada-Kerhon ja Lujaa Laatua Lada -ryhmien keskusteluissa.

Ensin mainittu piti yllä hyvää yhteishenkeä kertoen menneistä ja tulevista tapahtumista, mukana myös tietoa merkin uusista käänteistä.

Jälkimmäisessä paneuduttiin juurta jaksaen merkille ominaisiin vikoihin, niiden korjaamiseen ja joskus vaikeaksi koettuun varaosien saantiin.

Tämän hetken suosikkimerkkien ympärillä toimivien keskustelupalstojen yhteyteen on ilmiselvästi tullut mukaan trolleja, jotka yrittävät haastaa omaa suosikkimerkkiään ponnekkaasti puolustavien kirjoittajien mielipiteet.

Eurooppalaismerkkien sivustoilla kehuttiin ylettömästi Kaukoidän autojen ominaisuuksia, ja esimerkiksi japanilaisen merkin ryhmässä mainostettiin eurooppalaisautojen ajo-ominaisuuksia.

Yleispiirteenä kaikkien merkkien keskustelusivustoilla oli se, että virallisten maahantuojien omaa korjaamo- ja varaosaverkostoa pidettiin tehottomana ja etenkin kalliina.

Toki juuri, kun joku manasi ”marmoritiskiltä” hankittujen osien kalleutta, tuli seuraavana virallisten huoltopisteiden toimintaa kehuva kommentti.

– Ei tullut omin voimin kuntoon, mutta kun hain virallisen osan, sain myös hyvät ohjeet.

Esillä eri ryhmissä ovat myös myynnissä olevat käytetyt osat ja osakokonaisuudet. Joissakin ryhmissä pääsee myymään myös omaa autoaan, joissakin tällainen toiminta on kielletty.

Hauskaa oli kertomus siitä, että kyseinen henkilö on matkalla itäisille maille lähipäivinä.

– Onko kenelläkään tarvetta edullisille Ladan osille? Yyveetä peliin!

Sen sijaan autoon tehdyt ”parannukset” eli ulkonäön ja esimerkiksi vanteiden muuttaminen saavat tätä kautta hyvin tietoisuutta osakseen.

Toki etenkin kännykällä katsottaessa kuvat ovat usein aika epäselviä. Mutta kun facea käyttää isolla ruudulla, näyttävät muutokset komeilta. Ainakin jonkun mielestä.