Admir Sisic teki 10 vuoden uran leipurina Balkanilla, mutta Suomessa hän joutui takaisin koulun penkille – Lopulta ministeri palkitsi hänet ahkeruudesta: "Rakastan työtäni"

Admir Sisic nauttii työstään Leivon leipomossa. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Bosnia-Herzegovinasta Suomeen kotiutunut Admir Sisic on luonut uraa leipurina kahdessa maassa. Työhönsä hän suhtautuu suurella intohimolla.

– Kun saan tehdä työkseni sitä, mistä pidän, niin herääminen aamulla tuntuu helpolta, hän sanoo.

Leipominen ei kuitenkaan tuonut miestä Suomeen vaan rakkaus. Sisic muutti Suomeen rakkauden perässä vuonna 2014 mutta sittemmin avioliitto kaatui. Kieliopintojen jälkeen hän hakeutui Kangasalan Treduun opiskelemaan leipomoalaa.

Oppisopimuslinja tuntui luontevalta suunnalta työllistyä alalle. Kokemusta löytyi omasta takaa. Ennen Suomeen saapumista Sisic oli jo ehtinyt tehdä 10 vuoden uran leipomo-kondiittorina Bosnia-Herzegovinassa.

Suurimpana erona Suomen ja entisen kotimaansa välillä hän pitää suhdetta uunituoreeseen leipään.

– Bosniassa eräs asiakas tuli kerran kysymään, koska tuo leipä on paistettu. Vastasin, että tänä aamuna, ja hän kokeili, onko se vielä lämmintä. Ei ollut, joten hän ei huolinut sitä, kertoo Sisic.

– Suomessa tähän ei suhtauduta yhtä tarkasti. Täällä jäähtynytkin leipä on vielä tuoretta.

Koulun ja kahden työharjoittelujakson kautta Sisic päätyi oppisopimusopiskelijaksi Boltseista tunnettuun Leivon Leipomoon. Työstään hän on pitänyt, vaikka se eroaakin jonkin verran pienessä leipomossa työskentelystä, johon hän oli aiemmalla urallaan tottunut.

– Automaatiota on enemmän ja käsityötä vähemmän. Pidän käsitöistä. Täällä niitä pääsee tekemään, kun koristellaan esimerkiksi viinereitä.

Työilmapiiriä hän kuvailee hyväksi. Työkaverit ovat olleet mukavia ja tarjonneet apuaan aina, kun sitä on tarvittu.

Viime vuonna Sisic valittiin vuoden oppisopimusopiskelijaksi. Hän sai tunnustuksensa lokakuussa opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä ammatillisen koulutuksen seminaarissa Helsingin Paasitornissa. Palkinnon jakoi opetusministeri Li Andersson (vas.).

Tunnustuksen saajan valitsee Suomen Oppisopimusosaajat ry koulutuksenjärjestäjien sille lähettämien ehdotusten perusteella.

– Olin todella yllättynyt valinnasta. Ensimmäinen asia, joka tuli mieleeni, oli, että miksi minä? Opettaja ja koulutoverit kuitenkin kannustivat minua, sanoo Sisic.

– Arvelen valintani johtuvan siitä, että olen niin ahkera sekä koulussa että töissä. Se on minulle helppoa, koska rakastan työtäni.

Valmistunut Tredusta leipuri-kondiittoriksi. Valittiin vuoden oppisopimusopiskelijaksi vuonna 2019.

Oppisopimuksessa tutkinnon perusteisiin kuuluvia tehtäviä opitaan työpaikalla ja osaaminen osoitetaan näytöillä, jotka pisteytetään opinnoiksi

Aiheeseen liittyvää

  1. Leivon Leipomon hittituote vaikuttaa koko yritykseen – Boltsien jättimenestys ei ota loppuakseen: "Kaikki on mennyt, mikä on saatu tehtyä" 19.10.2019 12:00
  2. To Kim saapui venepakolaisena Tampereelle 30 vuotta sitten: "Töitä pitää tehdä ja joka päivä pitää puhua suomen kieltä" 2.6.2019 14:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut