Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kaveriporukan yllytys saa nuoria sekoilemaan liikenteessä – viidennes kerää riskinotolla arvostusta

Kavereilla on vaikutusta nuorten liikennekäyttäytymiseen, selviää Liikenneturvan nuorisokyselystä.

Kyselyllä selvitettiin yläkoulussa ja toisella asteella opiskelevien nuorten ajatuksia liikenteessä käyttäytymisestä ja asenteista. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 291 nuorta.

Kyselyn tulokset vahvistavat yleistä käsitystä kavereiden merkityksestä nuorten liikennekäyttäytymiseen. Kaverit ovat nuorelle erittäin tärkeitä ja heidän reaktioillaan on suuri merkitys.

– Ryhmän ulkopuolelle jäämisen pelko on voimakasta ja vaikuttaa nuoren omaan toimintaan. Näin on myös liikenteessä, niin hyvässä kuin pahassa, Liikenneturvan suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen summaa kyselyn tuloksia tiedotteessa.

Valtaosa nuorista (73 %) kertoi kyselyssä haluavansa toimia mahdollisimman turvallisesti liikenteessä ystäviensä seurassa ollessaan. Lähes joka viides nuori (17 %) oli kuitenkin sitä mieltä, että ottamalla riskejä liikenteessä voi saada arvostusta omassa kaveripiirissä.

Pojat kokivat riskinoton kannattavan huomattavasti tyttöjä useammin, mutta tytöistäkin 12 prosenttia arvioi, että ottamalla riskejä saa kaveripiirissä arvostusta.

Vastausten perusteella ne nuoret, joiden kaveripiirissä arvostettiin riskinottoa, ilmoittivat ottavansa enemmän riskejä silloin, kun liikenteessä oltiin kaveriporukalla. Myös turvavarusteita käytettiin kavereiden seurassa harvemmin ja elämyshakuisuuteen liikenteessä suhtauduttiin myönteisemmin.

Nuorten keskuudessa on myös suoraa kannustusta riskinottoon. Joka kuudes kyselyyn osallistunut poika kertoi, että kaverit ovat yllyttäneet ottamaan riskejä liikenteessä. Tytöistä näin oli kokenut kahdeksan prosenttia.

Riskihakuista käyttäytymistä löytyi kaikenlaisista nuorten ryhmistä.

Eeva-Liisa Markkasen mukaan myös aikuiset suhtautuvat nuorten riskinottoon turhan usein niin, että sen koetaan jotenkin liittyvän nuoruuteen. Hän peräänkuuluttaa liikennekasvatusta.

– Meidän aikuisten tulisi pohtia, miten suhtautua esimerkiksi siihen, kun riskinotolla ylpeillään. Voimme esimerkillämme ja keskustellen auttaa nuoria luomaan kaveripiiriin ilmapiirin, jossa arvostusta saa riskinoton sijaan turvallisella ja muut huomioivalla käyttäytymisellä, Markkanen kannustaa.