Anna-Kaisa Ikonen hoputtaa hallitusta EU-rahoituksen hakuun

Tamperelainen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) hoputtaa hallitusta loppukiriin raideinvestointien suunnittelurahan suhteen. Suomella on vielä helmikuuhun saakka aikaa hakea Verkkojen Eurooppa -liikennehausta suunnittelurahaa.

– Raidehankkeiden eteen on tehty töitä, mutta ei riittävissä määrin. Suomi juoksee nyt aikaa vastaan. Hallituksen täytyy kaikin keinoin pitää huoli siitä, ettei tilaisuus EU-rahoituksen saamiseen mene meiltä ohi, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Päärata Helsingistä Ouluun on Euroopan unionin ydinkäytävää, mikä helpottaa merkittävästi rahan saamista. Euroopan unionin TEN-T -ydinverkkokäytävän kehittämiseen tarkoitetun CEF-rahoituksen (Connecting Europe Facility) ehtona on kuitenkin olemassa olevat hankesuunnitelmat.

– Suurena huolenaiheena kuitenkin on, jäädäänkö suunnitteluvaiheessa puolitiehen ja meneekö koko EU-ohjelmakausi Suomelta ohi, mikäli tärkeää rahoitusta ei ehditä hakemaan. Aikaa ei ole nyt hukattavaksi, Ikonen toteaa.

– Investoinnit suuriin hankkeisiin on mahdollista tehdä, jos halua on. Suuret ratahankkeet ovat keskeisiä ilmastotavoitteille, elinkeinoelämälle ja ennen kaikkea ihmisten liikkumiselle”, Ikonen sanoo.

EU-rahoitusohjelma suosii Ikosen mukaan eritoten rautatieprojekteja, sillä ne tukevat Euroopan yhdistämisen lisäksi ilmastopolitiikkaa. Rahoituksesta 80 prosenttia ohjataan vihreään liikkuvuuteen, ja rautatiehankkeisiin menee yli 75 prosenttia.

Pääradan kehittämiseen ja Helsinki-Tampere -yhteysvälin nopeuden ja kapasiteetin lisäämiseen olisi todennäköisesti saatavissa EU-rahaa, mutta aika alkaa sen osalta Ikosen mukaan käydä todella vähiin.

– Olen huolissani seurannut hallituksen rauhallista valmistautumista asiaan ja jätin asiasta tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Toivon, että asiassa otetaan nyt tiukka loppukiri, ettei EU-rahoituksen mahdollisuus mene ohi. EU-tuki tällaisille investoinneille olisi merkittävä.

– Aktiivisuudella ja rohkeudella uudistua voimme pienenäkin maana saada suuria asioita aikaan osana kansainvälistä yhteisöä, Ikonen toteaa.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut