Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pihapuista kuuluu jo pikkulintujen liverrystä – tässä on selitys

Ihan kuin sinitiainen antaisi ruokaa poikasilleen linnunpöntön suulla. Toisella pihalla on kuultu keväistä, äänekästä sirkuttelua. Muun muassa tällaisia havaintoja on ihmetelty sosiaalisessa mediassa viime päivinä. Onko tavallista lämpimämpi tammikuu sekoittanut pikkulintujen päät?

– Olisi varmaan ensimmäinen kerta koskaan Suomessa. En usko, että sinitiaisella olisi poikasia tammikuussa, sanoo Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry:n puheenjohtaja Mika Asikainen kuullessaan havainnosta.

Myös Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa on samoilla linjoilla.

– Ehkä se on ollut pesän katselua kevättä varten, Arkiomaa arvioi.

Asikaisen mukaan koiraat saattavat esitellä pesäpaikkoja naaraille ja liikehdinnän voi tulkita poikasten ruokinnaksi.

– Pikkulinnut kyllä tutkivat linnunpönttöjä ja yöpyvät niissä läpi talven. Aika painavia todisteita pitäisi olla, että voi varmaksi sanoa.

Laulukausi sen sijaan on jo alkanut.

– Ensimmäiset titityyt voi kuulla jo jouluviikolla. En tiedä huomaako ne, että päivä pitenee, mutta aina näihin aikoihin se alkaa. Siihen ei liity mitään erityistä, Asikainen sanoo.

Sirkutuksella linnut kuuluttavat reviiriään. Aikaisin liikkeellä olevat pääsevät pesimään parhaille paikoille.

– Täällä, missä itse asun, mustarastaat aloittelevat jo laulamista. Ne kokevat, että kevät alkaa lähestymään ja sen takia alkavat lauleskelemaan, Arkiomaa kertoo.

Normaalisti sinitiaisen pesintä alkaa etelässä huhtikuun lopulla. Talvella pesivät muun muassa lehtopöllö ja käpylinnut. Pakkaset tai takatalvi yleensä johtaa pesinnän epäonnistumiseen.

– Niidenkin (lehtopöllöjen) osalta on mahdollista, että alkava talvi on niille fataali. Mutta jos myyriä ja hiiriä riittää, voi ne menestyäkin, Arkiomaa sanoo.

Arkiomaan mukaan lintujen käyttäytymisestä ei tarvitse olla huolissaan. Toiminnanjohtaja arvelee lintujen kevään ounastelun lisääntyvän tulevaisuudessa talvien lämmetessä.

– Nyt laittaisin vielä vuosittaisen vaihtelun piikkiin. Vuosittaiset vaihtelut ovat suurempia kuin ilmastonmuutoksen aiheuttama keskimääräinen lämpeneminen, Arkiomaa sanoo.

Ihmiseltä toimenpiteitä ei vaadita, jos huomaa pikkulinnun valmistautuvan kevättä varten.

– Talviruokintaa tehdään nyt jo melko laajasti. Ei ole muuta kuin että toimii ilmastonmuutosta vastaan, Arkiomaa sanoo.