Kaupunki aikoo poistaa 50 parkkiruutua Tammelantorin liepeiltä – Torikauppias jyrähti: "Laitan lapun luukulle, jos tämä menee läpi!"

Tamperelainen uutisoi tammikuun puolivälissä torikauppias Mauno Laihosen huolesta. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Papan Sauna Palvia pyörittävä torikauppias Mauno Laihonen oli kuin ällikällä lyöty, kun asiakas tuli kertomaan hänelle kaupungin uudesta katusuunnitelmasta. Sen mukaan Tammelantorin ohi kulkevan Pinninkadun parkkipaikkojen määrä putoaisi murto-osaan jo vuoden 2020 aikana.

Tällä hetkellä Pinninkadulla on 61 parkkiruutua, mutta suunnitelman toteuttamisen jälkeen niitä löytyisi enää 11.

Tammelantori on yksi Suomen vilkkaimmista toreista. Autolla torin lähelle pääseminen on Laihosen mukaan torin elinehto, sillä Tammelantorilla suurin osa kesäsesongin marjakauppiaista harjoittaa edelleen perinteistä laatikkokauppaa.

– Tori on ollut maailman sivu sitä, että sinne pääsee hevosella ja nykyään autolla. Sekä kauppiaat että asiakkaat tarvitsevat paikkoja. Tänne tulee aamuisin kymmeniä kuorma-autoja ja autoja. Kesäisin väkeä käy kymmeniätuhansia. Se on torikuolema jos ei paikkoja löydy, sanoo Laihonen.

Perimmäisenä tarkoituksena katusuunnitelmassa on etelä-pohjoissuuntaan kulkevan Pinninkadun kehittäminen. Suunnitelmassa levennetään jalkakäytäviä ja lisätään yksisuuntaiselle kadulle kahteen suuntaan menevät pyöräilykaistat. Pinninkadulta on suora yhteys Itsenäisyydenkadun raitiotiepysäkille. Lisäksi tien viereen lisätään katupuita viihtyisyyden parantamiseksi.

Kaikki katusuunnitelmaan sisältyvät uudistukset ahmaisevat tilan yksisuuntaisen kadun parkkipaikoilta.

– Ei minulla ole mitään pyöräilyä vastaan. Itsekin pyöräilen. Mutta Tammelantorille parkkipaikkojen menettäminen olisi kuolinisku, sanoo Laihonen.

Torikauppias on ollut tietoinen suunnitelmista jo muutaman vuoden ajan. Hän sanoo, että Pinnikadun pysäköintipaikkojen poistaminen ja muut asiat olivat suunnitteluvaiheessa esillä Tammela2-ryhmän kokouksessa.

– Sanoin jo silloin suunnittelijoille, että tämä ei käy. Suunnittelija kuitenkin helpotti tilannetta ja sanoi, etteivät nämä uudistukset tule voimaan ennen Tammelantorin toriparkkia. Silloinhan niille pysäköintipaikoille ei enää olisikaan mitään tarvetta.

Laihonen sanoo, ettei hän ainakaan näkisi kannattavana toritoiminnan jatkamista Tammelantorilla, mikäli parkkipaikat Pinninkadulta katoaisivat. Hänen mielestään yksityisautoilijoita ei saa ajaa pois torilta.

– Laitan lapun luukulle, jos tämä menee läpi, se on selvä! Enkä edes myy sitä paikkaani kenellekään. Ei tänne sitten kannata tulla, hän sanoo.

– Tammelantori olisi sen jälkeen yhtä hiljainen kuin Laukontori. Laukontorilla on nykyään kahviloita ja myynnissä litramarjaa, mutta ei sielläkään käydä enää perinteistä laatikkokauppaa, toisin kuin Tammelantorilla.

Torikauppiasyhdistys ja muutama Pinninkadun varrella sijaitseva asuntoyhtiö on tehnyt asiasta muistutuksen kaupungille. Tampereen kaupungin vanhempi erikoissuunnittelija Mikko Kielo sanoo, että muistutuksiin aiotaan perehtyä tarkemmin lähiviikkoina.

– Niitä on tullut aika paljon, joten siellä voi olla enempi tai vähempi tarvetta ruveta muuttamaan suunnitelmaa, sanoo Kielo.

Hänen mukaansa Pinninkadun kehittäminen on osoittautunut haastavaksi.

– Sinne on haluttu pyörätietä ja viherkasveja, mutta kaikki ei vain sovi siihen tilaan. Se on aina joltain pois. Tässä tapauksessa se oli pysäköinti.

Tästä on kyse

Suunnitelmat on toteuttanut Sitowise Oy Tampereen kaupungin tilauksesta.

Suunnitelmissa Pinninkadun ajorataa kavennetaan 5 metriin.

Itsenäisyydenkadun ja Vellamonkadun väli muutetaan pihakaduksi ja ajorata kivetään.

Itälaidan jalkakakäytävä on leveydeltään 3 metriä ja se erotetaan ajoradasta puurivillä.

Pyöräliikenteelle tehdään omat kaistansa kadun molemmille puolille.

Muutosten vuoksi kadulta joudutaan poistamaan pysäköintipaikkoja. Määrä putoaa 61:stä 11:een.

Katusuunnitelman mukaan rakennustyöt pyritään aloittamaan keväällä 2020.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tammelantorin mustikoiden kotimaisuus epäilyttää – Kauppiaat ovat ilmiantaneet toisiaan elintarvikevalvontaan: "Toimintamahdollisuutemme ovat rajalliset" 11.9.2019 7:00
  2. Tammelantorin puhtaanapidossa ei ole havaittu merkittäviä ongelmia – "Yksittäisiä palautteita" 19.8.2019 9:37

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut