Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helene Schjerfbeckiä näyttelevä Laura Birn: "Tarja Halosesta voisi tehdä elokuvan"

Kun Helene-elokuvassa HeleneSchjerfbeckiä näyttelevältä Laura Birniltä kysyy, kenestä suomalaisesta voisi elokuvan tehdä, tulee hänelle ensimmäisenä mieleen useampi tunnettu nainen.

– Minna Canth voisi olla elokuvan arvoinen. Ja Tarja Halonen Ida Aalberg ja Ellen Thesleff tulevat myös ensimmäisinä mieleen, Birn luettelee.

Kuuluisista suomalaisista on tehty elokuvia tämän tästä.

Birn aloitti Helene-elokuvan promokiertueen heti loppiaisen jälkeen Helsingin Tennispalatsista. Taiteilija Helene Schjerfbeckistä kertovan elokuvan kutsuvierasensi-ilta on 13. tammikuuta, elokuvateattereihin elokuva tulee 17. tammikuuta.

– Kutsuvierasnäytännössä on ihana kokoontua elokuvan tuotantoryhmän kanssa muistelemaan kuvauksia, jotka osaltani päättyivät viime kesän alussa, Birn kertoo.

Kutsuvierasensi-ilta järjestetään Kansallisteatterissa, josta juhlaväki siirtyy Rautatientorin poikki Ateneumiin. Siellä on esillä Maailmalta löysin itseni -niminen Schjerfbeck-näyttely 26. tammikuuta asti.

– Varmaan jatkamme Ateneumista vielä jatkoille johonkin ravintolaan.

Helene-elokuvan nimiroolin näyttelevällä helsinkiläisellä Birnillä oli kuuluisasta taiteilijasta ennen elokuvantekoa mielikuva, että hän olisi ollut herkkä ja hauras. Birn valmistautui Schjerfbeckin rooliin lukemalla paljon taiteilijasta. Hän myös oli puolen vuoden ajan kuvataiteilija Anna Retulaisen opissa roolia varten.

– Paljastui, että hän oli intohimoinen ja vimmainen ihminen, jolla oli myös huumorintajua, vaikka hän toisaalta oli katkeruuteen taipuvainen, Birn kuvailee.

Elokuva kertoo Schjerfbeckin elämästä noin vuosina 1915–23, jolloin taiteilijatar tutustui myös Einar Reuteriin (Johannes Holopainen). Tuolloin taidekauppias Gösta Stenman (Jarkko Lahti) myös löytää Schjerfbeckin taiteen.

Elokuvaa kuvattiin Helsingin lisäksi Hyvinkäällä sekä Viron Paidessa ja Esnassa. Yhdessä laajassa kuvassa näkyy Ateneum ja Kaivokatua, ja kadulla kulkee vanhoja autoja sekä hevosia. Kaivokatu on yksi keskustan vilkkaimmista kaduista.

– Saimme kaupungilta luvan kuvata aikaisin aamulla ennen työmatkaliikenteen alkamista, kuvauspäivä oli toukokuussa. Alkuperäisessä otoksessa näkyi myös Makkaratalo, mutta sen tilalle muokattiin digitaalisesti vanhempi rakennus, kertoo elokuvan toinen tuottaja Mikko Tenhunen

Liikenteen sai pysäyttää muutamaksi minuutiksi kerrallaan.

– Sen jälkeen hevoset ja autot oli ohjattava pois liikenteen tieltä. Kohtaus kuvattiin useamman kerran.