Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Vanhempien varallisuus omaan hyvinvointiin mieluummin kuin perinnöksi

Valtaosa suomalaisista katsoo, että omien vanhempien tulisi ikääntyessään käyttää omaisuuttaan ja säästöjään oman hyvinvointinsa rahoittamiseen.

Moni on myös valmis myymään omaisuuttaan mikäli ikäihmisenä tarvitsee enemmän hoivapalveluja kuin yhteiskunta voi tarjota.

Finanssiala ry:n kyselytutkimuksessa 90 prosenttia vastaajista katsoo, että omien vanhempien ei ole viisasta jättää varallisuuttaan perinnöksi, vaan käyttää sitä oman hyvinvointinsa rahoitukseen. Yli 70-vuotiaista jopa 96 prosenttia ajattelee näin.

Naisista 93 prosenttia toivoo vanhempiensa käyttävän omaisuuttaan omaan hyvinvointiinsa. Miehistä näin ajattelee 87 prosenttia.

Omalta kohdaltaan vastaajista 81 prosenttia haluaa perinnön jätön sijaan käyttää omaisuuttaan ja säästöjään oman hyvinvointinsa rahoittamiseen seniorivaiheessa.

Vain 19 prosenttia haluaa jättää mahdollisimman paljon omaisuuttaan perinnöksi.

Kaksi kolmasosaa eli 67 prosenttia Finanssialan kyselyyn vastanneista suhtautuu myötämielisesti ajatukseen, että myisi omaisuuttaan, mikäli ikääntymisen myötä tarvitsee paljon hoivapalveluita eikä saa niitä riittävästi yhteiskunnan tarjoamana.

Vastaajista 23 prosenttia kertoo olevansa siihen ehdottoman valmis ja 44 prosenttia ehkä osittain.

28 prosenttia ei myisi omaisuuttaan ellei se ole välttämätöntä. Täysin kielteisesti asiaan suhtautuu 6 prosenttia.

Erityisen vahvaa ymmärrystä omaisuuden myyntiin löytyy nuoremmista sukupolvista. Esimerkiksi 30–39 -vuotiaista jopa 75 prosenttia pitää ajatusta joko kokonaan tai osittain kannatettavana.

Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi toteaa tiedotteessa, että pitkä elämä edellyttää taloudellista varautumista.

– Suomalaiset ovat kyselytutkimuksemme mukaan tämän oivaltaneet. Suomalaisten keskeisin varallisuuserä on oma asunto. Monilla on myös kesämökki tai esimerkiksi metsää tai muuta varallisuutta.

Avainasemassa ovat Kaupin mukaan keinot muuttaa varallisuutta käytettävään muotoon.

Hän muistuttaa, että kaikilla ei tietenkään ole rahaksi muutettavaa varallisuutta.

– Hyvinvointiyhteiskunnan perustasta ei pidä lipsua, vaan verovaroin on tarjottava laadukkaat ja kattavat hoivapalvelut.

Finanssialan Norstatilta tilaamaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat suomalaista.