Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjä äimistelee, miksi Etelä-Suomeen jymähtäneillä plussakeleillä "pakkomyydään kalliimpaa talvidieseliä" – näin Neste-pomo vastaa

Tuusulalainen pitkän linjan kuljetusyrittäjä Raimo Stenvall arvostelee Nestettä ja muita huoltoasemayhtiöitä yksinomaan talvilaatuisen diesel-polttoaineen myymisestä.

– Mielestäni on härskiä, että kaikilla asemilla pakkomyydään kalliimpaa talvilaatua, vaikka talvi on ollut niin lauha, että kesälaadulla pärjättäisiin oikein hyvin.

Stenvallin arvion mukaan talvilaatuinen diesel on litrahinnaltaan noin yhden sentin kesälaatuista kalliimpaa.

– Valtakunnallisesti siinä puhutaan jo todella isoista rahoista, hän suomii.

Miksi Nesteen huoltoasemilla myydään nyt yksinomaan talvilaatuista dieseliä, Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen?

– Talvilaatuisen dieselin tarjoaminen on perusteltua, sillä talvilaadun tuoteominaisuudet parantavat auton käynnistymistä ja toimintaa kylmillä ilmoilla. Jotta tuote toimisi normaalisti, aseman säiliössä ja auton tankissa on oltava pelkästään talvilaatuista polttoainetta, ei kesä- ja talvilaadun yhdistelmää.

– Lisäksi tulee ottaa huomioon, että säätila voi vaihtua hyvinkin kylmäksi nopeastikin, vaikka alkutalvi olisikin lauhempaa. Ja Etelä-Suomessa tankatulla autolla voidaan matkustaa pohjoiseen, jossa sää on huomattavasti kylmempi.

Mikä on kesä- ja talvilaatuisen dieselin pakkasenkestävyys?

– Nesteen normaalin talvidieselin samepiste on –29 astetta ja suodatettavuuspiste –34 astetta. Näistä tärkeämpi on samepiste. Se kertoo lämpötilan, jossa polttoaine vielä läpäisee polttoainesuodattimen ja auto toimii normaalisti. Suodatettavuuspiste kuvastaa alinta lämpötilaa, jossa hyvin huolletun auton pitäisi toimia. Diesel-laatujen same- ja suodatettavuuspisteet ilmoitetaan yleensä tarralla kyseisen polttoaineen kohdalla.

– Truck-asemilla myytävän kesälaadun kylmäominaisuudet ovat –5/–15, ja tavallisilla asemilla vastaavat arvot ovat –10/–20. Pohjois-Suomen valituilla asemilla on tarjolla arktista dieseliä (–40/–40) todella kylmiin olosuhteisiin.

Mitä siitä seuraisi, jos talvella tankattaisiin kesälaatuista polttoainetta?

– Lämpötilan laskiessa selvästi nollan alapuolelle kesälaatuinen diesel alkaa jähmettyä, eikä tuote toimi normaalisti. Auton polttoainesuodatin voi mennä tukkoon, jolloin autolla ei voi ajaa. Tukos voi myös rikkoa suodattimen.

Miksi talvilaatuinen diesel on kesälaatuista kalliimpaa?

– Hintojen välillä ei ole merkittävää eroa. Raakaöljyn jalostuksesta saadaan talvilaatuista dieseliä huomattavasti vähemmän kuin kesälaatuista. Talvilaadussa käytetään myös erityistä lisäaineistusta kylmäominaisuuksien parantamiseksi.

Tuodaanko talvilaatuista dieseliä myyntiin ajankohdan vai vallitsevan säätilan mukaan?

– Seuraamme edellisten vuosien keskilämpötiloja ja jonkin verran myös vallitsevaa säätilaa.