Voiko köyhä nousta NHL:ään? "En muista tapauksia, jossa ura olisi päättynyt siihen että ei ole rahaa..."

Junioriurheilun kustannukset ovat herättäneet keskustelua Suomessa. Kuvan aikuisten mailat maksavat jo useampia satoja euroja. Riitta Kumpulainen/ESM:n arkisto

Pekka Ruissalo

Rajuja uhrauksia, kovia pankkilainoja, päättyneitä avioliittoja. Useita työpaikkoja samanaikaisesti, valvottuja öitä, pitkiä reissuja, aamusta iltaan hallilla.

Kaikki tuo siksi, että oma lahjakas jälkikasvu voisi ulosmitata kaiken mahdollisen lahjakkuutensa urheilun saralla, ehkä tarttua liigaunelmaan, ehkä ponnistaa kovalla työllä NHL:ään asti.

Viime vuosina esille nousseet tarinat suomalaisen joukkueurheilun rajusta rahoituksellisesta luonteesta ovat toki tulleet myös Tapparan junioreiden toiminnanjohtajan Kari Aaltosen tietoisuuteen. Yleensä näiden tarinoiden keskiössä oleva laji on ollut nimenomaan jääkiekko.

Aaltosta kuunnellessa ei voi välttyä ajatukselta, että mies ei välttämättä aivan kaikkia esille nousseita kertomuksia ole purematta niellyt tai niele.

– No siis, varmaan on tarinoita ja tarinoita, ja ihmisten motiivitkin ovat hyvin erilaisia. Meillä on kuitenkin jo parinkymmenen vuoden ajan mennyt niin, että vähävaraisia on autettu Ville Niemisen stipendirahastosta. Se on rahasto, jonka hauissa pelaamisella ei ole merkitystä, sosioekonomisella asemalla on. Sieltä myönnetään harrastuskuluihin keskimäärin 10 000 – 15 000 euroa vuodessa, Aaltonen kuvaa.

Oma ratkaisunsa löytyy siihenkin tilanteeseen, jos lahjakkaan ja pelitaitoisen vanhemman juniorin ura on tyssätä siihen, että ei ole rahaa.

– Siihen on aina löydetty konsti, tavalla tai toisella, että ura voi jatkua. Ylipäätään en muista tapauksia, jossa ura olisi tyssännyt siihen, että ei ole varaa, Aaltonen sanoo.

Aaltonen huomauttaa myös siitä, että monet ikäkausijoukkueet keräävät kauden aikana omaakin varainhankintaa. Tuossa saattaa olla Tapparankin organisaation sisällä suuriakin eroja: oma varainhankinta voi olla joko hyvin lähellä nollaa tai parhaimmillaan noin 20 000 euroa.

– Tuo tietysti vaikuttaa suoraan siihen, paljonko kausi maksaa.

Tukisäätiö on tuttu tapa myös salibandyseura Classicin toiminnassa. Laji on toki selvästi halvempi kuin jääkiekko – kun E-ikäisen kausimaksut alkavat 1 250 eurosta per kausi, Classicilla hintahaarukka on 300 euroa tai 700 euroa riippuen siitä, onko lapsi mukana seuran harraste- vai kilpatoiminnassa.

– Classicilla on tukisäätiö, josta vähävaraiset voivat hakea rahoitusta. En muista, että koskaan olisi ollut junioria joka olisi lopettanut lajin siksi, että ei ole varaa harrastaa, sanoo seuran junioritoiminnasta vastaava Irina Peltola

Joustoa löytyy myös pesäpalloilun puolelta. Manse PP:n edustuksen puheenjohtaja Matti Helimo lohduttaa, että lajin parissa pärjää pitkään hyvinkin pienillä kustannuksilla. Välineet ovat käytännössä puoli-ilmaisia, kunnes aikuisten tasolla fysiikan ja voimatasojen karttuessa on syytä sijoittaa useampia satasia esimerkiksi kunnolliseen mailaan.

– Seura on tarvittaessa antanut maksuaikaa, mikäli perheen taloudellinen tilanne on sitä vaatinut, Helimo sanoo.

Paljonko maksaa?

E-juniori pelaa jääkiekkoa Tapparassa halvimmillaan 1 200 – 1 300 euron kausimaksulla. Summa ei sisällä varusteita. Kausimaksut vaihtelevat sen mukaan, paljonko joukkue tekee omaa varainhankintatyötä.

E-juniori pelaa salibandyä Classicissa harrastesarjassa 300 eurolla kaudessa. Kilpasarjaa pelaava E-juniori maksaa 700 euroa kaudesta. Summa ei sisällä varusteita.

E-juniori pelaa pesäpalloa Manse PP:ssä 300 euron suuruisella kausimaksulla. Summa ei sisällä varusteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.