Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etla peräänkuuluttaa päästöihin 7,6 prosentin vähennystä vuosittain: "Tarvitaan merkittävä teknologinen muutos"

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on julkaissut ensimmäisen päästöennusteensa. Ennusteen mukaan kasvihuonekaasupäästöjen vähennystarve on Suomessa keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa, mikäli halutaan päästä hallituksen tavoitteeseen.

Sanna Marinin (sd.) hallitus tavoittelee hiilineutraalia Suomea vuonna 2035. Etlan mukaan tavoite jää toteutumatta ilman merkittäviä muutoksia.

– Avainasemassa on teknologinen kehitys ja fossiilisista polttoaineista luopuminen. Tavoitteeseen on pitkä matka ja hiilineutraalisuuden haaste on kova, Etla tiedottaa.

–  Tarvitaan merkittävä teknologinen muutos energian tuottamisessa, tuotantotavoissa ja kotitalouksien kulutuksessa.

EU:n ilmastotavoite ei ole yhtä kunnianhimoinen kuin Suomen. EU:n tähtäimessä on hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä.

Etlan laskelmien mukaan Suomen päästöjen määrä vähenee vuoteen 2023 asti keskimäärin vajaat kaksi prosenttia vuodessa, jos päästöjä ei saada vähennettyä nykyistä nopeammin.

– Ilman teknologisen kehityksen kiihtymistä tai hiilinielujen lisäämistä Suomi ei siten tule pääsemään hiilineutraalisuustavoitteeseensa, Etla ennustaa.

Suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen lähteet Suomessa ovat energiahuolto, maatalous, kuljetusala, kotitalouksien liikenne, metallien jalostus, paperiteollisuus, vesi- ja jätehuolto sekä öljynjalostus.

–  Tuotannon osuus päästöistä on 88 prosenttia ja kotitalouksien kulutuksen 12 prosenttia, Etlan tutkija Ville Kaitila kertoo tiedotteessa.

– Tavoitteiden saavuttamisessa korostuvat suurimpien päästöjentuottajien toimenpiteet, koska Suomelle on tärkeää vähentää kokonaispäästöjä huomattavasti, Kaitila jatkaa.

Etla aikoo jatkossa keskittyä tutkimuksessaan vahvemmin ilmastonmuutokseen ja sen talousvaikutuksiin, joten tutkijaryhmää vahvistetaan.

Uudeksi tutkijaksi palkattu filosofian tohtori Jussi Lintunen tulee keskittymään erityisesti ilmastopolitiikkaan ja hiilinieluihin. Etla tiedottaa, että ilmastonmuutos on vakava uhka, joka vaikuttaa kaikkeen, myös talouteen.

– Ilmastonmuutokseen sopeutuminen edellyttää teknologista kehitystä ja tietoista hiilidioksidipäästöjen vähentämistä, ei kuitenkaan pelottelua, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju toteaa tiedotteessa.

– Haluamme Etlassa varmistaa, että tutkimuksessamme ja ennustetyössämme otetaan myös ilmastonmuutos ja sen talousvaikutukset huomioon.