Tänään saa halata! Amerikkalainen terapeutti nimesi halaamiselle oman teemapäivän jo 1980-luvulla – mutta miksi se on tarpeen juuri tammikuussa?

Tänään tiistaina vietetään kansainvälistä halauspäivää (Hugging Day). Päivän kehitti vuonna 1986 amerikkalainen, nuorisorikollisten parissa työskennellyt terapeutti Kevin Zaborney

Päivän tarkoituksena on rohkaista ihmisiä halaamaan perheenjäseniä ja ystäviä aiempaa useammin.

Zaborneyn kerrotaan valinneen tammikuun 21:nnen päivän siksi, että se on joululoman ja ystävänpäivän välissä. Ihmiset ovat hänen mukaansa usein alakuloisia juuri nyt.

Halaaminen sujuu, kun tietää, mitä tekee. Wikipedian mukaan halaus on "kosketuksen muoto, jossa kaksi tai useampi henkilöä kietoo kätensä tiukasti toistensa vartaloiden ympärille yleensä rinnan korkeudelta". Ja vielä: halaaminen on intiimimpää kuin kättely muttei niin intiimiä kuin suutelu.

Halaaminen ei ole vain hupia. Sitä on tutkittu myös tieteellisesti, ja sillä on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen.

Halaaminen muun muassa rauhoittaa, parantaa mielialaa, lisää turvallisuudentunnetta sekä auttaa lievittämään kipua ja kontrolloimaan verenpainetta.

Maailman tunnetuin halaaja lienee intialainen hyväntekijä Äiti Amma

Hän on jo 1970-luvulta lähtien halannut, lohduttanut ja auttanut kaikkia luokseen tulevia. Hänen kerrotaan halauksellaan lohduttaneen jo lähes 40 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

Äiti Amma kävi Suomessa viimeksi marraskuussa 2019.

Valtakunnallista puunhalausviikkoa vietetään puolestaan elokuun viimeisellä viikolla. Teemaviikko kannustaa lapsia, nuoria ja aikuisia halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään.

Viikkoa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Sen tarkoituksena on myös muistuttaa viherympäristöjen merkityksestä niin maalla kuin kaupungissa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut