Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Pysäköinti on elinvoimaa – "Ratikka ei ratkaise kaikkea"

Kivijalkakaupat ja Tampereen perinteiset kauppapaikat luovat keskustaan vetovoimaa. Tästä harva lienee eri mieltä. Ja senkin moni lienee valmis allekirjoittamaan, että monipuolinen keskusta luo elävyyttä ja viihtyvyyttä kaupunkilaisille.

Myös tuleva raitiotie lisää valmistuessaan keskustan vetovoimaa, mutta rakentamisvaihe on saanut keskustan liikepaikat tyhjenemään. Lukuisten pienempien yritysten lisäksi myös perinteiset keskustan tavaratalot ja ainutlaatuinen Kauppahalli, ovat kärsineet työmaasta. Valitettavasti keskustan ja sen lähialueiden pysäköintimaksujen korotukset ovat entisestään pahentaneet keskustan yrittäjien tilannetta.

Uusin takaisku yrittäjille on ollut kaavailu, jonka myötä perinteisen Tammelan torin varrella olevia pysäköintipaikkoja oltaisiin vähentämässä peräti 50 paikalla. Se tuntuu tässä tilanteessa vähintäänkin vinksahtaneelta idealta. Pysäköintipaikkojen vieminen pois torin laidalta lisäisi kivijalkakaupan vaikeuksia keskusta-alueella ja sen lähituntumassa entisestään. Torin kauppiaille ja torin läheisyydessä sijaitsevien yrittäjien liikkeiden saavutettavuutta pysäköintipaikkojen raju eliminointi heikentäisi aivan oleellisesti. Heidän liiketoiminnan kannalta toimenpide olisikin suoranaista myrkkyä.

Kun yrittäjiltä kysytään heille tärkeitä tavoitteita, lähes poikkeuksetta vastausten kärkipäässä on yrityksen saavutettavuus. Eikä ihme, kaupanteko kun ilman asiakkaita on mahdottomuus. Tammelan tori on yksi Tampereen merkkipaikoista. On tärkeää, että se saavutetaan myös yksityisautoilla, sillä usein torilta ja sen lähialueen liikkeistä käydään ostamassa tuotteita, joita ei voida kantaa pitkiä matkoja.

Nyt kun kaikkialla puhutaan tärkeästä asiasta eli ilmastomuutoksesta ja hiilijalanjäljen pienentämisestä, niin lähipalveluiden turvaaminen on entistä tärkeämpää. Yhtään vähättelemättä Pirkanmaan kauppakeskuksia, niin eikö ole paljon ilmastoystävällisempää hakea palveluita läheltä etenkin, kun kyseessä on näin ainutlaatuinen kauppapaikka.

Yrittäjät kantavat huolta keskustan ja sen lähialueiden vetovoimaisuudesta. Ratikka ei ratkaise kaikkea. Myös yksityisautoilua tarvitaan yritysten saavutettavuuden vuoksi. Hyvä saavutettavuus on elinvoimaa.

Pasi Mäkinen

kirjoittaja on Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja