Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnettu liikemies koukkasi autollaan härskisti Helsingin Bulevardilla – hovi puolitti jättimäiset sakot

Liikemies Peter Fagernäs, 67, sai viime vuoden maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa tuomion liikenneturvallisuuden vaarantamisesta Helsingin Bulevardilla. Hänet tuomittiin 20 päiväsakkoon, mikä tarkoitti hänen tuloillaan 12 000 euroa.

Fagernäs oli liikennetukoksesta johtuen koukannut kovalla ajonopeudella Bulevardilla sijaitsevan raitiovaunupysäkin kautta ohittaen pysäkillä seisoneet 5–6 ihmistä, jotka pelästyivät pysäkille vauhdilla kurvannutta autoa.

Kaksi pysäkillä seissyttä naista todisti oikeudessa Fagernäsin ohittaneen heidät muutaman sentin etäisyydeltä. Yksi pysäkillä seisseistä kertoi heiluttaneensa kuljettajalle kävelykeppiään varoitukseksi, mutta Fagernäs jatkoi matkaansa kovaa vauhtia ihmisiin katsomatta.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan Fagernäsin laiminlyöneen velvollisuutensa noudattaa olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.

Fagernäsin katsottiin huolimattomuudellaan rikkoneen tieliikennelakia ja sen nojalla annettuja säännöksiä ja määräyksiä tavalla, joka on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.

Fagernäs valitti tuomiostaan hovioikeuteen, koska katsoi tuomionsa liian ankaraksi. Hän vetosi siihen, että oli ohittaessaan joutunut väistämään pysähdyksissä ollutta raitiovaunua vasemmalla olleelle ajoluiskalle.

Fagernäs katsoi pystyneensä väistämään raitiovaunupysäkillä olleita ihmisiä turvallisesti.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan, mutta alensi päiväsakkojen kokonaissumman 12 000 eurosta 6 240 euroon. Perusteena oli Peter Fagernäsin tulojen selvä aleneminen verovuodesta 2017, jonka tulojen perusteella hänen päiväsakkojensa suuruus määriteltiin käräjillä.

Verovuonna 2018 hänen pääomatulonsa olivat merkittävästi alemmat. Hovioikeus alensi päiväsakon rahamäärän vastaamaan verovuoden 2018 tuloja.

Oululaissyntyinen, mutta Helsingissä asuva Peter Fagernäs on pitkän linjan yritysjohtaja ja hallitusammattilainen, joka on toiminut pankki- ja rahoitusalalla vuosikymmeniä.

Hän teki näyttävää pankkiuraa aikanaan Kansallis-Osake-Pankissa, jonka palvelukseen hän meni heti oikeustieteen kandidaatiksi valmistuttuaan. KOP:issa ja myöhemmin Meritassa hän oli merkittävässä asemassa vuosina 1977–1996.

Fortumin hallituksen puheenjohtaja hän oli vuosina 2004–2009. Hän on myös omistanut muiden muassa Pohjolaa ja istunut sen hallituksen puheenjohtajana vuosina 2001–2003.

Fagernäsin perheen omistaman sijoitusyhtiön Oy Hermitage Ab:n kautta hänellä on omistuksia useissa eri yhtiöissä. Hän on edelleen Keskon hallituksen jäsen.