Tamperelainen vihreä on nyt myös silakka – "Silakkaliike on rasismia ja fasismia vastaan ja ihmisoikeuksien puolella"

Elisa Kivistö-Orjatsalo on yksi monista Silakoista. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tamperelainen Elisa Kivistö-Orjatsalo on tuttu poliittinen vihreä, mutta nyt hän on myös silakka.

Silakat on muutaman viikon aikana paljon huomiota ja palautetta laidasta laitaan saanut kansanliike, joka omien sanojensa mukaan edustaa ”vastavoimaa populistiselle, vihaa ja rasismia provosoivalla politiikalle”.

Lisäksi liike on kertonut haluavansa luoda yhteiskunnallista keskustelua, josta puoluepoliittiset raja-aidat pitkälti puuttuvat. Kolmessa viikossa liike keräsi Facebookissa yli 26 000 tykkääjää.

Huomiota kannattaa myös suhteuttaa ja vertailla: Kauppalehti havainnoi nopeasti, että määrä on sama ”johon SDP pystyi 120 vuodessa”.

Kivistö-Orjatsalo sanoo miettineensä pitkään omaa suhtautumistaan liikkeeseen.

– Allekirjoitan ne asiat, joita on vaadittu jotta voi olla silakka. Isossa kuvassa näen liikkeen keskustelukulttuurin kunnianpalauttajana. Keskustelukulttuuri on sellainen asia, johon vihapuhe ei kuulu.

Silakkaliikettä on kritisoitu siitä, että sen Facebook-ryhmästä on poistettu jäseniä varsin matalalla kynnyksellä.

– Omilla tuttavillanikin on tästä kokemusta. Jotkut ovat sitä mieltä, että onpa mahtava ryhmä, sitten on heitäkin jotka on heitetty ryhmästä pellolle jo useita kertoja, Kivistö-Orjatsalo naurahtaa.

Myös Kivistö-Orjatsalo katseli alkuun hieman hämillään ryhmän suoraviivaista meininkiä liittyen tilanteisiin, jossa keskustelijoiden välille tuli vastakkainasettelua tai muuta hankausta.

– Siitä lähdetään, että kaikki ovat samanarvoisia. Sen lähtökohdan jälkeen tulee arvokeskustelu: se on nähdäkseni selvästi sanottu, että silakka on rasismia ja fasismia vastaan sekä ihmisoikeuksien puolella. Nämä eivät ole nähdäkseni sellaisia asioita, että niiden puolella tai vastaan voi olla vain vähän, vaan joko on puolesta tai vastaan. Jos näitä asioita ei allekirjoita, Silakkaliike on väärä paikka. Samaten on mielestäni viisasta, että tällainen trollaus eli suoranainen häiriköinti kitketään välittömästi pois, Kivistö-Orjatsalo pohtii.

Samaan hengenvetoon hän sanoo, että ei ole yksisilmäisyyden puolella.

– Arvostan tolkkua ja sosiaalisia taitoja. Tolkku ei voi kuitenkaan tarkoittaa sitä, että kaikki on vaan harmaata eikä mistään voi tai saa olla mitään mieltä. Yleensä se, että on jotain mieltä, on myös väistämättä tulkittavassa poliittiseksi.

Kivistö-Orjatsalo toivoisi, että Silakat pysyisi myös jatkossa kansanliikkeenä.

– Puolueitahan meillä Suomessa on riittämiin. Puolueena tämä olisi todennäköisesti yksi pienpuolueista. Tällaisena sillä on parempi mahdollisuus kehittää yhteiskuntaa, kunhan vaan pysyy kasassa.

Elisa Kivistö-Orjatsalo

34-vuotias, pitkäaikainen vihreiden jäsen.

On mukana Silakkaliikkeen toiminnassa.

Luonnehtii itse itseään epämääräiseksi hipiksi, politiikkanörtiksi ja musiikkiaddiktiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.