Tamperelainen vihreä on nyt myös silakka – "Silakkaliike on rasismia ja fasismia vastaan ja ihmisoikeuksien puolella"

Tamperelainen Elisa Kivistö-Orjatsalo on tuttu poliittinen vihreä, mutta nyt hän on myös silakka.

Silakat on muutaman viikon aikana paljon huomiota ja palautetta laidasta laitaan saanut kansanliike, joka omien sanojensa mukaan edustaa ”vastavoimaa populistiselle, vihaa ja rasismia provosoivalla politiikalle”.

Lisäksi liike on kertonut haluavansa luoda yhteiskunnallista keskustelua, josta puoluepoliittiset raja-aidat pitkälti puuttuvat. Kolmessa viikossa liike keräsi Facebookissa yli 26 000 tykkääjää.

Huomiota kannattaa myös suhteuttaa ja vertailla: Kauppalehti havainnoi nopeasti, että määrä on sama ”johon SDP pystyi 120 vuodessa”.

Kivistö-Orjatsalo sanoo miettineensä pitkään omaa suhtautumistaan liikkeeseen.

– Allekirjoitan ne asiat, joita on vaadittu jotta voi olla silakka. Isossa kuvassa näen liikkeen keskustelukulttuurin kunnianpalauttajana. Keskustelukulttuuri on sellainen asia, johon vihapuhe ei kuulu.

Silakkaliikettä on kritisoitu siitä, että sen Facebook-ryhmästä on poistettu jäseniä varsin matalalla kynnyksellä.

– Omilla tuttavillanikin on tästä kokemusta. Jotkut ovat sitä mieltä, että onpa mahtava ryhmä, sitten on heitäkin jotka on heitetty ryhmästä pellolle jo useita kertoja, Kivistö-Orjatsalo naurahtaa.

Myös Kivistö-Orjatsalo katseli alkuun hieman hämillään ryhmän suoraviivaista meininkiä liittyen tilanteisiin, jossa keskustelijoiden välille tuli vastakkainasettelua tai muuta hankausta.

– Siitä lähdetään, että kaikki ovat samanarvoisia. Sen lähtökohdan jälkeen tulee arvokeskustelu: se on nähdäkseni selvästi sanottu, että silakka on rasismia ja fasismia vastaan sekä ihmisoikeuksien puolella. Nämä eivät ole nähdäkseni sellaisia asioita, että niiden puolella tai vastaan voi olla vain vähän, vaan joko on puolesta tai vastaan. Jos näitä asioita ei allekirjoita, Silakkaliike on väärä paikka. Samaten on mielestäni viisasta, että tällainen trollaus eli suoranainen häiriköinti kitketään välittömästi pois, Kivistö-Orjatsalo pohtii.

Samaan hengenvetoon hän sanoo, että ei ole yksisilmäisyyden puolella.

– Arvostan tolkkua ja sosiaalisia taitoja. Tolkku ei voi kuitenkaan tarkoittaa sitä, että kaikki on vaan harmaata eikä mistään voi tai saa olla mitään mieltä. Yleensä se, että on jotain mieltä, on myös väistämättä tulkittavassa poliittiseksi.

Kivistö-Orjatsalo toivoisi, että Silakat pysyisi myös jatkossa kansanliikkeenä.

– Puolueitahan meillä Suomessa on riittämiin. Puolueena tämä olisi todennäköisesti yksi pienpuolueista. Tällaisena sillä on parempi mahdollisuus kehittää yhteiskuntaa, kunhan vaan pysyy kasassa.

Elisa Kivistö-Orjatsalo

34-vuotias, pitkäaikainen vihreiden jäsen.

On mukana Silakkaliikkeen toiminnassa.

Luonnehtii itse itseään epämääräiseksi hipiksi, politiikkanörtiksi ja musiikkiaddiktiksi.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut