Jordaniassa historia on tätä päivää – Petra on entinen vilkas kauppakeskus, joka on äänestetty yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä

Kapean, 1,5 kilometrin mittaisen kalliosolan voi taittaa myös hevoskyydillä. Susanna Vilpponen

toimitus

Aurinko paahtaa kuumasti. Kärryjä vetävät arabianhevoset nuokkuvat väsyneen oloisina kallioiden katveissa. Niiden ohjastajat yrittävät tarjota turisteille kyytiä yli kilometrin mittaisen Siq-solan läpi.

Valo ja varjot leikkivät ajan hiomilla korkeilla kallioseinämillä, joiden punaiset värisävyt hehkuvat upeasti. Kapea kalliosola johdattaa historialliseen ihmeeseen, Petraan. Jordaniassa sijaitseva Unescon maailmanperintökohde tunnetaan myös nimellä ruusunpunainen kaupunki.

Herkuleen temppeli hallitsee Citadelin taivaanrantaa. Sen on sanottu olevan linnoituksen merkittävin roomalainen rakennelma. Kuva: Susanna Vilpponen Susanna Vilpponen

Muinainen Petra perustettiin 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Silloin se toimi vilkkaana kauppakeskuksena. Petra sijaitsi kahden tärkeän reitin risteyskohdassa, jolloin kamelikaravaanit saattoivat pysähtyä juomaan ja yöpymään turvallisesti kaupungissa. Petrassa voi edelleen päästä kamelin tai aasin kyytiin maksua vastaan. Tosin eläinten kohtelu ei houkuttele antamaan rahaa eläinbisneksen tekijöille.

Petran alue on todella suuri. Kaupungissa on useita eri kävelyreittejä, joiden kesto on parista tunnista koko päivään. Tutkimista riittää helposti vaikka koko viikonlopuksi. Etenkin kun kuumuus verottaa aktiivisuutta. Taukoja on pidettävä usein.

Petra on äänestetty yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä. Sen uskoo, sillä kiveen hakattu, uskomaton arkkitehtuuri saa hiljentymään. Petran kohteista vain noin 15 prosenttia on tutkittu, joten ikiaikaista ihmeteltävää riittää jatkossakin.

Kun kuumuus on uuvuttanut matkustajan, voi läkähdyttävän päivän jälkeen suunnata loikoilemaan Kuolleellemerelle. Petrasta maailman matalimman vesistön ääreen on noin 200 kilometrin matka.

Kuolleenmeren suolapitoisuus on 33 prosenttia, joten pulahdus on tottumattomalle yllättävä. Uiminen ei kelluttavassa vedessä onnistukaan.

Meressä suu kannattaa pitää kiinni ja välttää sukeltamista, jottei vettä mene silmiin. Jos iholla on haava, sen tuntee ikävästi vedessä. Kuolleenmeren veden lisäksi myös rannoilta löytyvä muta on erittäin mineraalipitoista. Turistialueilla mutaa on saatavilla saviastioissa, joista sitä voi hieroa iholle rannalla.

Kuolleellemerelle pääsee helpoiten rantahotellien kautta. Useat hotellit ovat luksushotelleja. Kuolleellemerelle on mahdollista tehdä myös päiväretki pääkaupungista Ammanista sekä Aqabasta.

Lentomatkailijoiden reitti Jordaniaan kulkee yleensä pääkaupunki Ammanin kautta. Yli 1,8 miljoonan asukkaan Amman on moderni arabialainen kaupunki. Se on historialtaan varsin nuori verrattuna useisiin muihin Lähi-idän kaupunkeihin.

Vaikka Ammanin asutuksen historian voi jäljittää vuoteen 4 000 ennen ajanlaskun alkua, kaupunki hylättiin kokonaan 1000- ja 1200-lukujen välillä. Vuonna 1890 Ammanissa oli 1 000 asukasta, kun taas sata vuotta myöhemmin, vuonna 1990, heitä oli jo miljoona. Väestökehitys selittää osittain, miksi Ammanista on muodostunut niin nykyaikainen keskus.

Amman on rakennettu kukkuloiden päälle. Alun perin kaupunki kattoi seitsemän kukkulaa. Sittemmin kaupunki on kasvanut räjähdysmäisellä vauhdilla ja kattaa nykyisin jo 19 kukkulaa.

Useille matkailijoille Amman on tukikohta, ja maan muut nähtävyydet ovat pääosassa matkalla. Myös kaupungista löytyy kuitenkin nähtävää ja koettavaa useamman päivän ajaksi.

Tunnetuin kaupungin nähtävyyksistä on Amman Citadel. Linnoitus sijaitsee kaupungin korkeimmalla kohdalla Jebel al-Qala’assa, 850 metriä merenpinnasta. Sen alkuperä juontaa juurensa pronssikauteen, yli 18 000 vuoden päähän. Kuitenkin linnoitusta on uudelleenrakennettu ja remontoitu rauta-ajalla sekä Rooman, bysantin ja Umayyadin aikakausina. Pronssiajan alkuperäisestä linnoituksesta on vain vähän jäljellä.

Citadelissa aistii pitkän historian ja voi kuvitella aikamatkan menneisyyteen kävellessään vanhojen kivitemppeleiden ja palatsien keskellä. Korkealta mäeltä on upea näköala Ammanin vanhaankaupunkiin ja roomalaiseen teatteriin. Alas katsellessa hahmottuu, kuinka suuri kaupunki on kyseessä.

Linnoitus sijaitsee kantakaupungissa ja on siten helposti saavutettavissa. Siellä sijaitsee myös Jordanian arkeologinen museo. Citadeliin mennessä kannattaa varautua auringolta suojaavilla vaatteilla ja vesipullolla, sillä korkealla aurinko tuntuu erityisen polttavalta. Monet suosivatkin auringonlaskun aikaa, joka muuttaa ympäristön maagiseksi ja valokuvaukselliseksi.

Nykypäiväisempiin tunnelmiin voi hypätä suuntaamalla ensimmäisen liikenneympyrän, First Circlen, tietämille. Ammanissa on helppo suunnistaa ympyröiden mukaan, sillä ne on nimetty järjestyslukujen mukaisesti. Ensimmäinen ympyrä on lähinnä kaupungin keskustaa, kahdeksas Länsi-Ammanissa.

First Circlen lähellä oleva Rainbow street on yksi Ammanin tunnetuimmista kaduista ja siksi turistien suosiossa. Se on osuva paikka tuliaisten ostamiselle, ruokailulle tai paikallisen menon tarkkailulle. Kadulla on hyvä vierailla ilta-aikaan torstaina, joka aloittaa maassa viikonlopun.

Ostoksilla pääsee usein nauttimaan paikallisesta vahvasta kahvista tai teestä. Kauppiailla on tapana tarjota asiakkailleen kupponen kesken ostosten. Nälän yllättäessä kannattaa vierailla falafel-pitaleipiä tarjoilevassa Al Quds -kojussa. Sieltä yksinkertaisen mutta maukkaan perinteisen falafelin saa parilla eurolla.

Vanhan Ammanin katuja pääsee tallustelemaan hurmaavalla Jabal Al Lweibdehilla. Jabal tarkoittaa arabiaksi vuorta ja Jabal Al Lweibdeh onkin yksi Ammanin seitsemästä alkuperäisestä kukkulasta. Naapurusto on yksi Ammanin vanhimmista ja kaupunginosan tunnelma on muuhun kaupunkiin verrattuna erilainen.

Hiljaisilla kaduilla kulkiessa voi kuulla harvinaisten kirkonkellojen soinnin. Alueella asuu paljon kristittyjä. Kiviarkkitehtuuri on houkutellut myös taiteilijoita ja katujen varsilta voi bongailla erilaisia gallerioita sekä viihtyisiä kahviloita.

Ammanissa pääsee liikkumaan helposti taksilla, joka on verrattain edullinen kaupungin muuhun hintatasoon verrattuna. Taksimatkasta kaupungin sisällä pulittaa muutaman euron.

Liikkuminen maan sisällä on vaivatonta ja kompaktia. Pienikokoisessa Jordaniassa ehtii lyhyelläkin matkalla kokea paljon, kun etäisyydet ovat lyhyitä. Parasta matkustusaikaa on kevät tai syksy, jolloin lämpötilat eivät vielä nouse turhan tukaliksi.

Suomalainen tarvitsee viisumin matkustaessaan Jordaniaan. Sen voi hankkia maahan saapuessaan lentokentältä 40 jordanian dinaarilla (JOD). Jos tietää vierailevansa maan nähtävyyksissä, on fiksua ostaa Jordan pass -passi etukäteen. Sen yhteydessä ostetaan myös viisumi, jolloin maahantulo sujuu jouhevasti ennalta ostettua dokumenttia vilauttamalla.

Jordaniassa kaikkiin nähtävyyksiin on pääsymaksu. Kallein kohteista on Petra, jonne päivän lippu maksaa 50 dinaaria eli noin 64 euroa ja kolmen päivän lippu 78 euroa. Jordan passin vaihtoehdot perustuvatkin Petran vierailupäivien määrälle. Tarjolla on sisäänpääsy 1–3 päivälle. Yhden päivän vierailun passi maksaa 91 euroa ja sisältää viisumin. Joten Petraan aikoville passi on ehdottomasti edullisin vaihtoehto. Lisäksi passilla pääsee kaikkiin muihin nähtävyyksiin ilmaiseksi.

Passin voi ostaa, kun vierailee Jordaniassa vähintään kolme yötä. Sen saa näppäränä digitaalisena versiona, jota voi näyttää esimerkiksi kännykän ruudulta nähtävyyksiin mennessä.

Kirjoittaja: Susanna Vilpponen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut