Teatteriarvio: Nyt ollaan ainakin ajankohtaisia ja yhteiskunnallisia – Karvas pala on narsistisen elokuvamogulin läpivalaisu

Karvas pala sai ensi-iltansa viime kesänä Lontoossa ja vastaanotto oli vähän ristiriitainen: risuja ja ruusuja. Amerikanjuutalainen kirjailija David Mamet oli tarttunut #meetoo- kampanjassa ryvettyneen elokuvamoguli Harvey Weinsteinin elämään. Pääroolissa nähtiin itse John Malkovich.

Weinsteinia kohtaan nostettu oikeudenkäynti alkoi viime keskiviikkona ja häntä syytetään muun muassa raiskauksesta ja seksuaalisesta väkivallasta. Kaikkiaan yli 80 naista on ilmiantanut hänet seksuaalirikkomuksista.

Mamet on nimennyt näytelmänsä päähenkilön Barney Feiniksi, mutta yhdennäköisyys Weinsteiniin on ilmiselvä. Katsoja huomaa yhteneväisyyttä myös maan mellastavaan päämieheen, jonka valokuvakin koristaa takan reunaa.

Aimo Räsänen on saanut näytelmässä elämänsä roolin. Pitkään televisiossa näytellyt Räsänen panee peliin kaiken osaamisensa ja on ällistyttävän nerokas. Alun lämmittelyn jälkeen hän lähtee lentoon kuin kone kiitoradalla, vauhti kiihtyy kiihtymistään kunnes tulee äkkipysähdys. Mutta Barney Fein ei ole niitä, jotka jäävät maahan ryömimään.

Räsäsen roolisuoritusta ei voi kuin ihailla - hän vyöryttää näyttämölle kaikki narsistiset piirteet ja voimakkaat aggressiot. Kukaan ei pärjää mulle, hän uskoo.

Suvi-Sini Peltola on hänen sihteerinään lojaali, vaikka näkee hänen lävitseen. Hienovaraisesti hän hoitaa asiat, on aina paikalla. Mutta mikä pitää hänet mukana, rahako vai erikoinen kiintymys? Naimisiin hän ei ole mennyt.

Yoko Takeda tekee nuorena korealaisena elokuvaohjaaja Yung Kim Linä hillityn älykkään naiskuvan. Tämä nainen ei ole mikään hieroja, vaikka Barney niin haluaisikin.

Kirjailijan jäljiltä muut henkilöt ovat melko pienissä rooleissa, mutta tekevät kaikki tarkkaa työtä. Janne Kallioniemen käsikirjoittajan Barney lyttää maanrakoon ja palkkiotkin jäävät saamatta. Valtaa Barney käyttää myös Tommi Raitolehdon lääkäriin pakottamalla tämän hankkimaan luvattomia lääkkeitä. Jari Aholan tummaan Robertoon Barney suhtautuu lähinnä huvittuneesti. Joes Tekan nuori käsikirjoittaja herättää kaiken menettäneen miehen haaveilevan puhekoneen käyntiin.

Milko Lehto on taitavasti ohjannut näytelmän rajuksi ja väkeväksi puheenvuoroksi vallan ja rahan sokaisemasta miehestä.

Janne Siltavuoren osuvasta lavastuksesta nousee esiin kuvaavasti sarvikuono, öykkärin muotokuva.

TTT

Käsikirjoitus David Mamet

Suomennos Michael Baran

Ohjaus Milko Lehto

Lavastussuunnittelu Janne Siltavuori

Pukusuunnittelu Paula Varis

Kampauksien ja maskien suunnittelu Emmi Puukka

Valosuunnittelu TJ Mäkinen

Äänisuunnittelu Niklas Vainio

Rooleissa Aimo Räsänen, Suvi-Sini Peltola, Janne Kallioniemi, Jari Ahola, Tommi Raitolehto, Yuko Takeda, Joes Teka

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut