"Hän ei löytänyt enää vessaan ja söi koko ajan" – Noora Peltosen isä sairastui pahalaatuiseen aivosyöpään ja kuoli vuoden kuluttua diagnoosista

Pekka Ruissalo

Maaliskuussa 2018 Kangasalla asuvan Pentti Peltosen elämä muuttui pysyvästi, lopullisesti. Tuon kuukauden 19. päivänä Pentti Peltonen sai diagnoosin pahanlaatuisesta glioblastoomasta, gradiusluvulla 4.

Kansankielellä puhuttuna kyseessä oli kaikkein pahalaatuisin aivosyöpä. Tauti, josta Pentti Peltonen ei enää toipuisi.

Tasan vuosi diagnoosin jälkeen Pentti Peltonen menehtyi. Nyt tytär Noora on kirjoittanut taudin vaiheista kirjan. Sen nimi on Hyvää yötä, isä.

Noora Peltonen alkoi kirjoittaa kirjaa heti huhtikuussa 2019. Keskeisiä syitä oli kaksi: oli toisaalta surutyö itselle rakkaan ihmisen poismenosta, toisaalta halu saada maailmalle tietoa aivosyövästä.

– Isä oli minulle ennen kaikkea ystävä ja yhtiökumppanikin. Isä teki paljon töitä, oli rauhallinen ja järkevä ja kaiken kaikkiaan hieno esikuva. Olin ensin isällä töissä huoltoasemalla, ja nyt sitten jatkan työtä itsellisenä yrittäjänä. Kun tällainen ihminen lähtee elämästä pois, asiaa ei käsitä tai käsitellä hetkessä, Noora Peltonen sanoo.

Aivosyöpä on viimeisten kuukausien aikana noussut esiin kahden muusikon kuoleman yhteydessä. Niin Roxette-yhtyeen laulaja Marie Fredriksson kuin Rush-yhtyeen rumpali Neil Peartkin menehtyivät aivosyöpään.

– Mistään ei isän sairastumisen aikana oikein tuntunut löytyvän riittävästi tietoa asiasta. Toivon mukaan kirja auttaisi osaltaan tässä asiassa, Peltonen sanoo.Aivosyöpään sairastuneen miehen viimeiset kuukaudet olivat vaikeat. Noora Peltonen sanoo, että isä söi lähes tauotta, koska ei muistanut syöneensä.

Ajan ja paikan taju oli kadonnut: Pentti Peltonen kuvitteli elävänsä 1980-lukua ja olevansa helsinkiläisessä Auroran sairaalassa, vaikka oli hoidettavana Pirkanmaalla. Kirja kuvaa osaltaan läheisten kärsimystä muutosta seuratessa: vaarana on jopa se, että umpitutusta ihmisestä tulee tyystin vieras, kasvoton henkilö.

– Tyypillistä oli, että hän ei löytänyt vaikkapa vessaan ja unohti myös ihmiset. Vähän aikaa hän saattoi tunnistaa, kuka on tullut käymään, hetken päästä taas unohti nimen.

– Elämän loppuvaiheissa isä saattoi muuttua myös aggressiiviseksi. Ensimmäisistä versioista piti rankimpia asioita ottaa pois.

Peltonen sanoo saaneensa kirjan lukeneilta paljon hyvää palautetta.

– Olo on tyhjä, mutta kiitollinen siitä, että sain tuntea isän niin kauan.

Noora Peltonen

Kangasalla asuva, vuonna 1973 syntynyt huoltoasemayrittäjä.

Julkaisi esikoiskirjansa ”Hyvää yötä, isä” aivosyöpään menehtyneen isänsä Pentti Peltosen viimeisistä kuukausista.

Kirjan on kustantanut Books on Demand.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut