Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoliitto: Uusi pysäköintitapa sisältää myös riskejä – kuljettajan varoitettava ulos astuvia matkustajia

Kesäkuun alussa voimaan astuva uusi tieliikennelaki mahdollistaa pysäyttämisen tai pysäköimisen ajosuunnasta katsottuna tien vasemmalle puolelle kaksisuuntaisilla teillä.

Uuteen pysäköintitapaan liittyy myös riskejä, muistuttaa Autoliitto.

Pysäköitäessä kaksisuuntaisella tiellä vasempaan reunaan on ylitettävä vastaantulevan liikenteen kaista. Tällöin autoilijan on väistettävä edestä lähestyvää liikennettä.

Oikealla puolella olevien matkustajien on poistuttava vasempaan reunaan pysäköidystä autosta ajoradan puolelle.

Ennen oven avaamista onkin varmistettava, ettei edestä lähesty autoa tai muuta liikennettä.

– Kuljettajan on syytä varoittaa matkustajia ajoissa. Varsinkin alkuvaiheessa tilanteeseen liittyvät riskit saattavat helposti unohtua, koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa Autoliiton tiedotteessa.

Vasemmasta reunasta liikkeelle lähteminen edellyttää kuljettajalta erityistä varovaisuutta. Tuolloin on väistettävä kaikkea muuta liikennettä eli myös vastaantulijoita.

Kun kuljettaja istuu pysäköidyssä autossa aivan vasemmassa reunassa, on havainnointi eteenpäin vaikeaa. Näkyvyyttä voi peittää eteen pysäköity auto.

– Mitä isompi auto eteen on pysäköity, sitä vaikeampaa havainnointi on. Jo pelkkä henkilöauto peittää näkyvyyttä todella paljon, Vesalainen toteaa.

Samalla on havainnoitava myös taaksepäin kaistalle, jolle aiotaan liittyä.

Koska oikean sivupeilin näkymä rajoittuu lähinnä lähimmälle eli vastakkaiseen suuntaan ajavien kaistalle, olan yli vilkaisu ja auton rinnalle jäävän kuolleen kulman varmistaminen on entistäkin tärkeämpää.

Erityisen haastava tilanne on paketti-, kuorma- tai linja-auton kuljettajalle.

Näissä autoissa kuollutta kulmaa ei useinkaan pysty varmistamaan väliseinän tai muiden rakenteiden takia samoin kuin henkilöautossa.

– Tällaisella ajoneuvolla kannattaa välttää uutta pysäköintitapaa, Vesalainen neuvoo.

Vesalainen lisää, että takaa päin lähestyvän pitää myös olla tarkkana.

– Hänen kannattaa tarvittaessa joustaa ja päästää vasemmasta reunasta liittyvä ajoneuvo turvallisesti liikenteeseen, vaikka väistämisvelvollisuus onkin liittyvän ajoneuvon kuljettajalla.

Autoliitto on tehnyt Youtube -kanavalleen ohjevideon vasempaan reunaan pysäyttämisestä ja pysäköinnistä.