Kolumni: Kaupunkikehitys herättää tunteita – "Ilman korvaavaa pysäköintimahdollisuutta suunnitelmaa ei voi toteuttaa"

toimitus

Kaupunkikehitykseltä on lupa odottaa yhä parempaa kaupunkiympäristöä. Jotta tähän päästään, on kuunneltava kaupunkilaisten kokemuksia.

Viime viikkoina tunteita ovat herättäneet Tammelantorin pysäköinti, joulun sakot Kalevankankaalla ja uudisrakentaminen vanhaan tyyliin Lapintiellä. Kun asia nostaa tunteita, se on yleensä ihmisille tärkeä.

Tammelantorin pysäköintipaikkojen poistoesitys perustui hyvään tavoitteeseen lisätä kaupunkiympäristön viihtyisyyttä, mutta siinä unohdettiin vaikutus ihmisten asiointiin ja torikauppiaisiin.

Ilman korvaavaa pysäköintimahdollisuutta suunnitelmaa ei voi toteuttaa. Muuten mansikkalaatikot haetaan markettien pihasta autolla, mikä hiljalleen näivettää torielämää ja sitä emme halua. Siksi puutuin itsekin asiaan ja iloitsen järjen voitosta.

Keskustassakin on varottava, ettei parkkipaikkojen poistolla vaikeuteta liikkeiden toimintaa entisestään. Sen on oltava saavutettavissa kaikilla kulkuneuvoilla. Pysäköintiä on viety yhä enemmän maan alle, mutta nyt Hämpin parkki alkaa täyttyä. On myös lisättävä joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja kevyen liikenteen edellytyksiä, jotta niiden kulkutapaosuus kasvaa ja liikkuminen muuttuu kestävämmäksi. Kaikki kulkumuodot huomioiden tuemme keskustan elävyyttä.

Joskus poikkeuspysäköinnin voisi sallia liikennemerkein. Jouluna moni vie kynttilän läheisen haudalle. Tällöin sakkojen antaminen pysäköintitilan riittämättömyyden vuoksi on kohtuutonta, kun joukkoliikennettäkään ei ole.

Lopuksi kaupunkikuvasta. Arkkitehdit haluavat edistää kerroksellisuutta; kukin rakennus edustaa aikansa arkkitehtuuria. Se tekee kaupunkikuvasta kiinnostavan. Aina tässä ei kuitenkaan ole onnistuttu. Moni keskustan vanha arvorakennus kärsii, kun viereen on rakennettu rotisko.

Lapintielle piirretty talo on hyvä esimerkki, kuinka uutena toteutettu vanhatyylinen rakennus täydentäisi alueen eheyttä ja vanhaa tyyliä. Vastaavasti kaupunkiin kuuluvat uudet rakentamisen tuulet, kuten Areenan uudet tornitalot ja monet viihtyisät uudet asuinalueet.

Olennaista on, että kaikissa edellä mainituissa asioissa muutoksia tehdään lähiympäristön kokonaisuus, laajemmat vaikutukset ja ihmisten palaute huomioiden. Olemme matkalla kohti uutta, mutta siirtymä on tehtävä hallitusti, vanhaan sovittaen. Niin syntyy toiminnallisesti ja laadullisesti hyvää kaupunkiympäristöä.

Anna-Kaisa Ikonen

kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jääneitä on noin joka kolmannessa kunnassa
 7. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 8. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 9. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 10. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 11. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 12. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 13. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 14. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 4. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 9. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.