Hävittäjät työllistivät lentoasemaa – Näistä kolmesta ryhmästä muodostuu Tampere-Pirkkalan käyttäjäkunta

Lentoasemalla riittää käyttöä reittilentojen vähyydestä huolimatta. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Vuosi on lähtenyt vilkkaasti käyntiin Tampere-Pirkkalan lentoasemalla. HX-hävittäjähanke on tuonut kentälle lisää työtä.

Satakunnan lennosto testasi Pirkkalassa uusia hävittäjämalleja muutama viikko sitten. Testeissä kerättyjä tietoja käytetään myöhemmin nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajan valitsemiseen.

– Meidän tehtävämme on pitää kenttä kunnossa ja tarjota palveluita, joita nämä kandidaatit meiltä pyytävät. Lisäksi täällä on paljon ihmisiä seuraamassa hanketta, esimerkiksi bongareita.

– Meidän kannaltamme se on kuitenkin vain kiva, että tapahtuu, sanoo lentoaseman päällikkö Mari Nurminen

Tampere-Pirkkalan lentoasema on yksi Suomen neljästä yhteistoimintakentästä. Yhteistyö puolustusvoimien kanssa on Nurmisen mukaan päivittäistä ja tiivistä.

– Tukikohta sijaitsee tuossa kiitotien toisella puolella. Puolustusvoimat on meille hieno ja tärkeä asiakas ja yhteistyökumppani.

– Lentoaseman kannalta yhteistyö on hyvä asia, koska se pitää meidän käyttöasteemme korkealla, kertoo Nurminen.

Kaupallisen liikenteen ja puolustusvoimien toiminnan lisäksi lentoaseman pitää vilkkaana lentokoulutus. Nurmisen mukaan tämän ansiosta Tampere-Pirkkala on yksi verkostokentistä vilkkaimmista.

– Kaikki nämä kolme asiakassegmenttiä ovat meille tietysti kovin tärkeässä roolissa.

Siitä huolimatta reittilentoja haetaan koko ajan lisää. Nykyisellään Tampere-Pirkkalan lentoasemalta pääsee lentäen Helsinkiin, Riikaan ja Tukholmaan.

– Tavoitteenamme on saada lisää jatkoyhteysmahdollisuuksia ja myös lisää suoria yhteyksiä Tampere-Pirkkalasta. Myös charter-lentoja halutaan lisää, ja teemme sen eteen yhteistyötä matkanjärjestäjien kanssa.

Nurminen arvioi, että 98 prosenttia Tampere-Pirkkalasta Helsinkiin lentävistä matkustajista jatkaa toisella lennolla muualle. Tästä syystä uusille suorille yhteyksille voisi löytyä tilausta.

– Pirkanmaa on kuitenkin merkittävä markkina-alue, jolta löytyy paljon asiakaskuntaa. Sijainnin vuoksi myös pohjalaiset käyttävät tätä kenttää todella usein esimerkiksi charter-matkailussa. Se tekee meistä uskottavan toimijan, kertoo Nurminen.

Esimerkiksi Lappiin lennetään lentoasemalta paljon Helsingin kautta. Talvisesonkina Tampere-Pirkkalan lentoasemalta pääsee suorilla lennoilla Kittilään.

– Se on merkittävä matkailukohde.

Fakta

Suomen yhdeksänneksi vilkkain lentoasema. Kansainvälisten matkustajien määrällä mitattuna viidenneksi vilkkain.

Kentän päällikkönä on toiminut vuodesta 2014 lähtien Mari Nurminen.

Säännölliset reittilennot Helsinkiin, Tukholmaan ja Riikaan. Talvikaudella lennot myös Kittilään.

Kentällä järjestetään myös puolustusvoimien toimintaa sekä lentokoulutusta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut