Hönttä ja Toippari olivat pysähtyä, kun toinen heistä sairastui vakavasti – "Tulin Suomeen Saksasta yksityiskoneella kuin Rammsteinin jätkät"

Elettiin vuotta 1995, kun tamperelainen näyttelijä Ilkka A. Jokinen alkoi vääntää tampereenkielisiä uutistekstejä täkäläisen paikallisradion tupakkapaikalla.

Kohta tekstejä tuli vääntelemään toinenkin perustamperelainen kasvo, aiemmin esimerkiksi Berliinin muurin murtumista aitiopaikalta taltioinut pitkän linjan uutiskuvaaja Harri Järvinen

Syntyi Hönttä ja Toippari, ja Tampereenkiäliset Uutiset, joiden lähetyksiä on voinut ihastella myös Tamperelaisten verkkosivujen kautta.

Rakastettu kaksikko osui ytimeen jo heti avauskeväänään.

– Me olimme jo hyvissä ajoin ennen tuon kevään jääkiekon MM-kilpailuja vähän sitä mieltä, että kyllähän Suomi voittaa niistä kultaa. Joukkueessa oli lisäksi paljon tamperelaisia pelaajia: Jutila, Helminen ja kumppanit. Sitten tosiaan kävikin niin, että historiallinen MM-kulta oli yhtäkkiä tosiasia – Jutila oli kapteeni ja teki maalin finaalissa, Jokinen muistelee.

Hän oli vuonna 1995 jo kokenut näyttelijä, mutta Järvinen oli lähinnä kuvannut. Hän sanoo, ettei muutos ikään kuin toiselle puolelle luuppia ollut erityisen vaikea.

24 vuotta tästä ja Harri Järvinen huomasi matkustavansa Suomeen Saksasta ”samanmoisella yksityiskoneella kuin Rammsteinin jätkät”. Syy ei vain ollut pätkääkään hauska tai viihteellinen: Järvisen terveys oli sanoa lopullisesti työsopimuksensa irti lomamatkalla.

– Heti lomareissun alkuun tuli jonkinlainen infarkti. Siitä jatkettiin kolmen suonen ohitusleikkauksella, ja sitten todettiin vielä ilmarintakin.Sen jälkeen lääkärilento Saksasta Suomeen. Nyt ollaan ilmeisesti jo voiton puolella, Järvinen tiivistää koettelemukset.

Samaan aikaan Jokinen oli tehnyt Hönttää ja Toipparia tuuraavien uutistenlukijoiden kanssa. Heihin kuuluivat muun muassa Matti Näsä ja kukapa muukaan kuin myyttien mies Perttu Pesä

– Perttu on hyvä ystävä, joka on ohjannutkin minua joskus nuorempana. Ollaan testailtu toistemme huumorintajua riittävästi, Ilkka A. Jokinen kuvaa.

Entä Höntän ja Toipparin tulevaisuus?

– Olisi hienoa tehdä kokopitkä näytelmä. Asiasta on ehkä puhuttukin parin potentiaalisen ohjaajan kanssa, Jokinen väläyttää.

Tampereenkiäliset Uutiset

Hönttä ja Toippari ovat kuvitteellisia tamperelaisia radiopersoonia, joiden takaa löytyvät Harri Järvinen ja Ilkka A. Jokinen.

Nimet on keksitty ensimmäistä kertaa 1970-luvulla punk rockista parodiaa tehneeseen musiikkiprojektiin.

Saivat lopullisen ensikasteensa Radio 957:lla alkuvuodesta 1995.

Uutislähetysten huumoriarvo piilee siinä, että Hönttä ja Toippari ovat aina äärimmäisen tosissaan.

Uutisten kestosuosikkeja ovat muun muassa Tampereen yliopiston TET-harjoittelijaksi kutsuttava Matti Apunen sekä Tampereen kaupungin matkanjohtajan nimikkeellä kulkeva monitoimimimies Perttu Pesä.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut