Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio: Jeppe Niilonpoika jatkaa rohkeaa linjaa – "Yllättävä, rohkea ja karnevalistinen"

Helsinkiläisen Teatteri Takomon taiteellinen johtaja Akse Pettersson on työryhmineen lähtenyt uudistamaan Holbergin näytelmää raikkain keinoin. Esitys on yllättävä, rohkea ja karnevalistinen.

Näytelmä alkaa Jepen kertomuksella seikkailustaan Ruotsin laivalla. Humalaisen ”vahinko” sai vartijat perään, mutta Jeppe pääsi hyttiin, jossa odotti vaimo Nilla. Ollaan tässä päivässä.

Siirtymä kotiin maalaistaloon näyttää Nillan kipakan luonteen – alkoholistin vaimona ei ole helppoa. Nilla passittaa Jepen ostamaan kaupungista saippuaa ja palaamaan nopeasti kotiin. Niin on tarkoitus, mutta Jepen jalat vievät suutarinverstaaseen, josta saa ryyppyjä. Pian ovat Nillan antamat rahat huvenneet ja Jeppe sammunut lantakasan viereen. Ohi kulkenut paronin seurue apulaisineen huomaa miehen ja Jeppe kannetaan mukaan. Hänet puetaan paronin hienoihin vaatteisiin ja uskotellaan hänen olevan paroni. Mutta miten Jepelle käy vallan hallitseminen, osaako hän olla oikeamielinen?

Herääminen paronina kuvataan äärimmäisen kauniina näyttämökuvana. Kaikki on valkoista ja kiiltävää, hoviväki pokkuroi valkoisissa peruukeissaan. Pian leppoisan tuntuinen Jeppe muuttuu verta janoavaksi hallitsijaksi – raju kohtaus puolustaa 15 v ikärajaa.

Jepen kotimatka kuvataan kiihkeänä pyörivän katsomon liikkeenä. Juopolla riittää houkutuksia ja matka edistyy hitaaasti. Milloin välkkyy diskopallo, milloin tulee rahaa, milloin ryöstetään. Matkalla tavataan ohimennen myös Trump, Putin ja Kim Jong-un. Pitkä kohtaus on kuin paholaisen sirkus, yhtä hullunmyllyä.

Oivaltava lisä on Nillan valmistautuminen häihin. Odotettu suuri päivä sumenee sekä isän että äidin juomiseen.

TamperelaislähtöinenJoonas Heikkinen on Jeppenä erinomainen, sopivasti lepsu ja saamaton. Kun kysytään miksi Jeppe juo, hän vastaa miksen joisi. Anne-Mari Alaspää on Nillana tomera ja pitkämielinen.

Miia Selinin suutari, Jyrki Mänttärin paroni, Auvo Vihron paronin sihteeri ja Kaisa Sarkkisen Maunu tuovat esitykseen huumoria. Saska Pulkkisen ja Juha-Matti Koskelan tuomarit huvittavat pienillä eleillä. Hiski Grönstrand onnistuu myös hyvin.

Lauri Schreckin upea musiikki on olennainen osa kokonaisuutta. Taitava multi-instumentalisti loihtii kanteleestakin huikeita säveliä. Pieni kuoro rauhoittaa kauniilla lauluillaan.

Antti Mattilan runsas lavastus ihastuttaa ja Jepen koti romahtaa symbolisesti kuin korttitalo.