Teatteriarvio: Jeppe Niilonpoika jatkaa rohkeaa linjaa – "Yllättävä, rohkea ja karnevalistinen"

TTT on päättänyt perua yli kolmanneksen Jeppe Niilonpojan esityksistä. Persoonallisen näyttämötulkinnan pääosassa näyttelee Joonas Heikkinen. Kari Sunnari

Katariina Fleming

Helsinkiläisen Teatteri Takomon taiteellinen johtaja Akse Pettersson on työryhmineen lähtenyt uudistamaan Holbergin näytelmää raikkain keinoin. Esitys on yllättävä, rohkea ja karnevalistinen.

Näytelmä alkaa Jepen kertomuksella seikkailustaan Ruotsin laivalla. Humalaisen ”vahinko” sai vartijat perään, mutta Jeppe pääsi hyttiin, jossa odotti vaimo Nilla. Ollaan tässä päivässä.

Siirtymä kotiin maalaistaloon näyttää Nillan kipakan luonteen – alkoholistin vaimona ei ole helppoa. Nilla passittaa Jepen ostamaan kaupungista saippuaa ja palaamaan nopeasti kotiin. Niin on tarkoitus, mutta Jepen jalat vievät suutarinverstaaseen, josta saa ryyppyjä. Pian ovat Nillan antamat rahat huvenneet ja Jeppe sammunut lantakasan viereen. Ohi kulkenut paronin seurue apulaisineen huomaa miehen ja Jeppe kannetaan mukaan. Hänet puetaan paronin hienoihin vaatteisiin ja uskotellaan hänen olevan paroni. Mutta miten Jepelle käy vallan hallitseminen, osaako hän olla oikeamielinen?

Herääminen paronina kuvataan äärimmäisen kauniina näyttämökuvana. Kaikki on valkoista ja kiiltävää, hoviväki pokkuroi valkoisissa peruukeissaan. Pian leppoisan tuntuinen Jeppe muuttuu verta janoavaksi hallitsijaksi – raju kohtaus puolustaa 15 v ikärajaa.

Jepen kotimatka kuvataan kiihkeänä pyörivän katsomon liikkeenä. Juopolla riittää houkutuksia ja matka edistyy hitaaasti. Milloin välkkyy diskopallo, milloin tulee rahaa, milloin ryöstetään. Matkalla tavataan ohimennen myös Trump, Putin ja Kim Jong-un. Pitkä kohtaus on kuin paholaisen sirkus, yhtä hullunmyllyä.

Oivaltava lisä on Nillan valmistautuminen häihin. Odotettu suuri päivä sumenee sekä isän että äidin juomiseen.

TamperelaislähtöinenJoonas Heikkinen on Jeppenä erinomainen, sopivasti lepsu ja saamaton. Kun kysytään miksi Jeppe juo, hän vastaa miksen joisi. Anne-Mari Alaspää on Nillana tomera ja pitkämielinen.

Miia Selinin suutari, Jyrki Mänttärin paroni, Auvo Vihron paronin sihteeri ja Kaisa Sarkkisen Maunu tuovat esitykseen huumoria. Saska Pulkkisen ja Juha-Matti Koskelan tuomarit huvittavat pienillä eleillä. Hiski Grönstrand onnistuu myös hyvin.

Lauri Schreckin upea musiikki on olennainen osa kokonaisuutta. Taitava multi-instumentalisti loihtii kanteleestakin huikeita säveliä. Pieni kuoro rauhoittaa kauniilla lauluillaan.

Antti Mattilan runsas lavastus ihastuttaa ja Jepen koti romahtaa symbolisesti kuin korttitalo.

Teatteriarvostelu

Suomennos, sovitus ja ohjaus Akse Pettersson

Rooleissa mm. Joonas Heikkinen, Anne-Mari Alaspää, Miia Selin, Jyrki Mänttäri, Auvo Vihro, Kaisa Sarkkinen

Musiikki Lauri Schreck

Fyysisen ilmaisu valmennus Mark Gassot

Lavastussuunnittelu Antti Mattila

Pukusuunnittelu Sanna Levo

Kampausten ja maskien suunnittelu Pepina Granholm

Valo- ja projisointisuunnittelu Juha Haapasalo

Äänisuunnittelu Antti Puumalainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.