Outo tilanne kalastajilla: Madekausi meneillään, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Pilkkiväellä on maan eteläosissa hankalat paikat, sillä monelta madepaikalta puuttuvat jäät kokonaan. Noora Kiiskinen

toimitus

Lahdessa on ihmetelty tammikuun lopussa jäistä vapautunutta Vesijärveä. Normaalisti tähän aikaan vuodessa kaupunkilaiset odottelevat, että pääsevät jäälle hiihtämään ja luistelemaan, sekä tietenkin pilkkimään. Aurinkoiset kevättalven päivät ovat tärkeä osa ihmisten viihtymistä.

Sama tilanne on nyt monissa isoissa vesissä eteläisessä Suomessa. Miten käy nyt talvipilkin ja etenkin mateenpyynnin?

– Kyllä nyt on näin, että monet tunnetut matikkapaikat ovat sulina ja madekausi on vaarassa, kertoo kalatalousneuvoja Janne Rautanen Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä.

Tältä sen pitäisi näyttää: talvipäivä Lahden Vesijärvellä 2014. Kuva: Vesa Tapiola Vesa Tapiola

Madetta pyydetään perinteisesti pilkkimällä. Paras madekausi alkaa tammikuun lopussa. Kalamiehet puhuvat myös madetuiskusta eli jäälle mennään hämärän aikaan lumituiskulla.

– Mademyräkkä on vähän legendaa, mutta hämärästä se pitää. Made aktivoituu hämärällä ja otollisin aika pyynnille onkin hämärän laskeutumisen jälkeen pari ensimmäistä tuntia.

Jos ei ole jäätä, jolta pilkkiä, made onneksi tarttuu myös verkkoon, katiskaan ja maderysään.

– Verkolla voi kokeilla, mutta ei sinnekään oikein pääse, jos rannat ovat jäässä ja muuten järvi on sula, Rautanen pohtii.

Eikä mikään ole niin kekseliäs kuin kalamies.

– Rohkeimmat ovat kokeilleet pilkkiä madetta kelluntarenkaalla istuen. Räpylät ja kahluuhousut jalkaan ja vähän kuin uimarenkaalla istuen pilkitään. Itse en ole kokeillut, mutta kollega kyllä on, Janne Rautanen kertoo.

Made on tavoiteltu ruokakala. Kuva: Sami Karppinen Sami Karppinen

Vapaa-ajankalastajien järjestö täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja sen kunniaksi se järjestää erilaisia tempauksia kalastusmenetelmiin liittyen. Valtakunnallista madepilkkipäivää vietetään 8. helmikuuta kello 16.30 lähtien.

– Jos ehtii tulla pakkasta, niin järvet jäätyvät nopeasti eli toivoa on vielä. Ja pienet järvet ovat yhä jäässä, Janne Rautanen toteaa.

– Madepilkki on eksoottista puuhaa. On se aikamoinen elämys, kun made nousee sieltä pimeästä pilkkireiästä, hän hehkuttaa.

Rautasen mukaan jään raja kulkee tällä hetkellä suunnilleen Tampereen alapuolella. Siitä pohjoiseen jäitä on, siitä etelään vähän huonommin.

– Kyllä tämä talvikalastus nyt on vähän huonoa. Mutta jos ei ole jäätä, niin sitten kalastetaan avovesikalastuksen menetelmillä eli heitellään rannalta virveliä. Joku on jo käynyt kalastamassa haukea ja taimenta uistelemalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut