Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin kuningas antoi tasan 220 vuotta sitten luvan pisimpään Tampereella toimineen firman perustamiseen – Tiistaina juodaan pullakahvit

”Maaherra Willebrandille, koskien entistä Cuopion apteekkaria J.H. Långhelmiä, joka ottakoon vastaan luwan perustaa Tamerforsin Kaupunkiin uuden apteekin...”

Näin alkoi 4. helmikuuta vuonna 1800 päivätty kirje, jossa Ruotsin kuningas Kustaa IV Aadolf myönsi Johan Henrik Långhjelmille luvan perustaa vajaan 500 asukkaan Tampereen pikkukaupunkiin sen ensimmäisen apteekin. Siihen mennessä lähin apteekki oli palvellut Hämeenlinnassa. Tampereen ensimmäinen apteekki oli koko Suomen 23:s.

Huittisissa syntynyt Långhjelm oli toiminut ennen Tampereelle tuloa apteekkarina Kuopiossa.

Toukokuussa 2019 Tampereen Ensimmäisen apteekin 15:ntena apteekkarina aloitti Helsingin rautatieaseman Apteekki Expressin apteekkari Kari Jäsberg

– Koen arvokkaana, että saan olla osa tätä perinnettä. Tämä on arvokas paikka, myöntää Jäsberg.

Tampereen Ensimmäinen apteekin apteekkarilista on varsinkin 1800-luvun osalta kuin sivu tamperelaisen elinkeinoelämän Kuka on kukin -kirjasta. Apteekkarit ovat olleet kaupungin merkkihenkilöitä, joilla toimeliaisuutta on riittänyt myös elinkeino- ja yhteiskuntaelämän muilla osa-alueilla.

Ensimmäisen apteekin apteekkareina ovat toimineet muun muassa myöhempi Mäntän paperipatruuna G.A. Serlachius, Tamron perustaja Karl Molin ja Palomäentielle Pirtulinnana ja Klosettipalatsina tunnetun kaupunkipalatsin rakennuttanut Severi Haapanen.

Jäsbergin mukaan hän ei ole suunnittelemassa loikkaa esimerkiksi suurteollisuuteen.

– Kun lueskelin Ensimmäisen apteekin historiikkia, tuli mieleen, että aika paljon ajat ovat muuttuneet. Apteekkarina toimiminen on nykyään ihan kokopäivätoimista työtä, naurahtaa Jäsberg.

Ensimmäinen apteekki avasi ovensa Keskustorilla kaupungin ensimmäisessä kaksikerroksisessa rakennuksessa. Tontilla 2 myöhemmällä Puutarhakadulla sijainneella talolla ei vielä tuolloin ollut edes osoitetta.

Sokoksessa Ensimmäinen apteekki on nyt seitsemännessä paikassaan. Kaikki toimipaikat ovat olleet Keskustorin äärellä tai lähikortteleissa. Jäsberg lupaa, että Tampereen Ensimmäinen apteekki ei lähde trendin aallonharjalla kauppakeskuksiin, vaan pysyy keskustassa.

– Pidän elämästä ja vilskeestä ympärillä. Paikka on hyvä ja yhteistyö Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa toimii.

Kun Tampereen teollisuuden juurina pidetyllä Finlaysonin alueella juhlitaan tänä vuonna Venäjän keisarin myöntämän toimiluvan 200-vuotisjuhlaa, nokittaa Ensimmäinen apteekki 220 vuodella ja Ruotsin kuninkaalla. Kuninkaan kirjeestä tulee tiistaina kuluneeksi tasan 220 vuotta.

– Juomme silloin asiakkaiden kanssa pullakahvit kello 12 alkaen, lupaa Jäsberg.

Juhlavuotta varten apteekkia on uudistettu. Uutta on myös sisäänkäynti Kuninkaankadulle.