Kolumni: Tulevaisuuden toivojemme taakka – "Mitä jos lakkaisimme urputtamasta, pelkäämästä"

Pitkän linjan TPV-mies Jukka Gustafsson toivoo seuran edustusjoukkueen vakiinnuttavan paikkansa Ykkösessä.

toimitus

Kasvissyönti, kierrätys, julkisten ajoneuvojen käyttö ynnä muuta.

Nämä ovat keinoja, joilla lapsemme koittavat pelastaa maailman. Sinänsä oikein, mutta minua on vaivannut paljon se, että onko lapsuuteen tuotu pelko liian suuri.

Yksittäisiä, vakavan oloisiakin esimerkkejä on tiedossamme. Nuorissa aikuisissa näkyy haluttomuus lasten hankintaan, ja mitä vastineeksi tarjotaan, pelkoa tulevaisuudesta.

Haluan uskoa, että osaavat opettajamme haluavat antaa lapsille optimismia, tosiasioita toki esim. ilmastomuutoksesta, mutta tuomiopäivän pasuunat pitää jättää kellariin.

Politiikka on tahdon asia.

Onko tulevaisuuden toivojemme taakka liian painava ja raskas kantaa?

Miten huolta sitten voisi ottaa pieniltä hartioilta pois? Eikö meidän pitäisi voida sanoa että ”ei hätää, kaikki järjestyy”. Pitää järjestyä. Miksi emme tekisi niin?

Sain tärkeää tukea Messukylän (Aitolahden) seurakunnan perhepäivästä.

Bongasin 10 teesiä hyvästä vanhemmuudesta. Poimin niistä neljä.

1) Lahjoita lapsellesi lapsuus

2) Uskalla olla aikuinen

3) Suojele lastasi turhalta tiedolta

4) Ole läsnä lapsellesi

Mitä jos lakkaisimme urputtamasta, pelkäämästä.

Toimimme niin kuin toivoisimme lastemmekin toimivan. Päivä kerrallaan, kiitollisena myös siitä mitä kaikkea meillä jo nyt on. Kunnioituksella toisiamme ja maailmaa kohtaan. Olematta ahneita ja itsekkäitä ja antamalla kaiken sen avun ja tuen mitä meiltä vaaditaan. Ei pelolla, vaan tekemällä.

On tärkeää olla lapsen käytettävissä, jos lapsi vaikuttaa ahdistuneelta, kokee iltaisin maailmantuskaa ja käyttää runsaasti aikaa ympäristöasioiden pohtimiseen. Aikuisen oma suhtautuminen asiaan vaikuttaa olennaisesti siihen, millaiseksi se lapsen mielessä muodostuu.

Kerrotaan lapsille, että kaikki on hyvin, niin kauan kuin tehdään hyvää yhdessä, tulee tulevaisuudestakin yhteinen ja elämisen arvoinen. YK:n Lasten oikeuksissa vaaditaan ilmapiiriä, jossa lapsi saa tuntea hellyyttä sekä tuntea moraalista ja siveellistä turvallisuutta.

Vain toivolla voimme rakentaa uutta.

Jukka Gustafsson

kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut