THL antoi uudet ohjeet koronaviruksesta: "Tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää"

THL on päivittänyt ohjeet epidemia-alueelta Suomeen saapuville.

Uusi ohje huomioi tautitapausten lisääntymisen myös muissa Kiinan maakunnissa.

Turisteja ja suomalaisilta matkustajia, jotka saapuvat Manner-Kiinan alueelta ja joilla on äkillisen hengitystieinfektion oireita, kehotetaan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon.

THL painottaa, että tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan estää muiden ihmisten sairastuminen.

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uusi koronavirus (2019-nCoV). Uusia tapauksia on todettu kaikissa Kiinan maakunnissa, myös alkuperäisen epidemia-alueen Wuhanin kaupungin ja Hubein maakunnan ulkopuolella.

Matkustaminen Hubein maakunnasta on vähentynyt voimakkaasti Kiinan rajoitustoimenpiteiden johdosta. Myös kansainväliset lentoyhteydet Kiinaan ovat vähentyneet, mikä vähentää selvästi myös Suomeen saapuvien kiinalaisten matkustajien määrää.

THL koordinoi ja seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja WHO:n kanssa. THL tiedottaa ja antaa toimintaohjeita tilanteen muuttuessa sivulla.

Tähän mennessä tartuntoja on todettu yhteensä noin 20 500. Tapausten määrän odotetaan kasvavan päivittäin.

Suurin osa tapauksista on todettu Kiinassa, valtaosa Wuhanissa ja Hubein maakunnassa.

Ulkomailla tapauksia on todettu noin 160, joista valtaosalla on yhteys epidemia-alueella oleskeluun. Näistä tapauksista suurin osa on todettu Aasian maissa.

Euroopassa yksittäisiä tapauksia on todettu useissa maissa, myös Suomessa.

Tämän hetken tiedon mukaan näihin ulkomailla todettuihin tapauksiin ei ole liittynyt merkittäviä määriä jatkotartuntoja, mutta lähikontaktien seuranta jatkuu edelleen.

Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Nykytiedon mukaan monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on myös vakavasti sairastuneita.

WHO:n mukaan tapauksista suuri osa on keski-ikäisiä tai iäkkäitä, lapsilla todetut tapaukset ovat olleet harvinaisia. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus.

Tähän mennessä tautiin on kuollut 425 ihmistä, joista suurin osa Wuhanissa.

Ohje Manner-Kiinasta Suomeen saapuvalle, toimi näin

Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä soita paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

THL on laatinut ohjeet verkkosivuilleen epidemia-alueelta Suomeen saapuville. Ohjeet löytyvät suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja kiinaksi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut