Nyt alkaa osallistuva budjetointi! – Kaikki yli 12-vuotiaat pääsevät ideoimaan ja äänestämään, miten 450 000 euroa jaetaan lapsille ja nuorille

Kuvituskuva. Riitta Ketola

Petteri Mäkinen

Tampereella käynnistyy huhtikuussa osallistuvan budjetoinnin kokeilu.

Tamperelaiset pääsevät mukaan ideoimaan, suunnittelemaan ja äänestämällä päättämään, miten 450 000 euroa käytetään lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseen.

Äänestämään pääsevät kaikki 12 vuotta täyttäneet tamperelaiset.

Osallistuva budjetointi (osbu) on toimintatapa, jossa kuntalaiset päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Kunta osoittaa tarkoitukseen rahaa, ja kuntalaiset suunnittelevat ja päättävät, mitä sillä tehdään. Menetelmä on yleistymässä Suomessa.

Kokeilusta käytetään nimeä Mun Tampere -osbu.

Mun Tampere -osbun kuukauden kestävä ideointivaihe alkaa 15. huhtikuuta ja päättyy 15. toukokuuta. Ideointivaiheessa kuka tahansa voi ehdottaa keinoja 0–17-vuotiaiden tamperelaisten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Elokuussa ideoista jalostetaan suunnitelmia kaikille avoimissa työpajoissa, ja marraskuussa tamperelaiset valitsevat äänestämällä suunnitelmista parhaat. Kaupunki vastaa voittaneiden suunnitelmien toteutuksesta vuoden 2021 aikana.

Nuorten hyvinvointia halutaan parantaa eri puolilla Tamperetta. Käytössä oleva 450 000 euroa jakautuu niin, että jokaiselle kaupungin viidestä alueesta (koillinen, kaakko, keskusta, etelä ja länsi) on suunnattu kullekin 70 000 euroa. Koko kaupungin alueella toteutettaviin ideoihin on käytössä 100 000 euroa.

– Osallistuva budjetointi nostaa nuoret tasaveroisiksi päättäjiksi aikuisten rinnalle. Nuoret ovat itse päättämässä rahankäytöstä omien kotikulmiensa ja asuinympäristön hyväksi. Tampereella ei ole aiemmin otettu nuoria mukaan yhtä laajasti kuin nyt osallistuvassa budjetoinnissa, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) kaupungin tiedotteessa.

– Ideat voi jättää huhtikuussa avattavalle Mun Tampere -sivulle, missä ne ovat kaikkien nähtävillä. Ehdotuksia pääsee jättämään myös muun muassa alueverkostojen tapaamisissa ja osbun kauppakeskustilaisuuksissa. Kouluissa ja nuorisokeskuksissa järjestetään omia osbu-ideointipäiviä, suunnittelija Lilli Siikasmaa kertoo.

Myös äänestys tapahtuu Mun Tampere -osallistumisalustalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut