Kolumni: Brexit means Brexit – "Päästäänkö nyt vihdoin keskittymään olennaiseen?"

toimitus

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Viikko sitten perjantaina puoliltaöin Britannia jätti EU:n – 43 vuoden jäsenyyden jälkeen. Vielä brittien lähtö ei näy oikeastaan missään, sillä tämä vuosi on sovitusti siirtymäkautta, jonka aikana Britannian oikeudet ja vastuut säilyvät ennallaan, mutta ensi vuodesta ja tulevasta yhteistyösuhteesta emme tiedä vielä mitään. Joka tapauksessa, ”brexit means brexit” ja se on nyt toteutunut.

Kaikki osapuolet olivat jo hyvinkin turhautuneita yli kolme vuotta Britanniaa – ja samalla myös EU:ta – raadelleeseen prosessiin.

EU-jäsenmaiden suurlähettiläiden kokouksessa viime viikolla, jossa myös Britannian suurlähettiläs oli viimeistä kertaa paikalla, EU-puheenjohtajamaa Kroatian suurlähettiläs toivotti brittikollegalleen ”thanks, goodbye and good riddance” eli kiitos, näkemiin ja tervemenoa.

Tarkoitus oli kuulemma toivottaa onnea tulevaan, mutta heikko kielitaito astui peliin ja tästä johtuen nämä olivat niin sanotusti EU:n viimeiset sanat briteille.

Päästäänkö nyt vihdoin keskittymään olennaiseen? EU:n 27 jäsenmaan johtajat tapaavat vajaan kahden viikon päästä Eurooppa-neuvoston kokouksessa Brysselissä ja heillä on agendallaan oleellista asiaa eli EU:n seuraavan 7-vuotiskauden budjettiraami: mikä on kokonaisvolyymi ja mihin rahat käytetään. EU:lla on isoja haasteita edessään ja päätöksiä pitäisi pystyä tekemään nopeasti.

Joulukuussa 5-vuotiskautensa aloittanut Euroopan komissio on käynnistänyt vihreän kehityksen -ohjelman, jonka tavoitteena on tehdä Euroopasta ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä. Tarkoituksena on vastata merkittäviin ilmastohaasteisiin samalla pitäen huolen siitä, että EU pysyy kilpailukykyisenä ja että kaikki jäsenmaat kykenevät tarvittaviin muutoksiin.

Myös me Pirkanmaalla yritämme vaikuttaa budjettiraamiin. Rahoittaako EU esimerkiksi tutkimus- ja innovaatiotekemistä ja pääsemmekö hyötymään kunnon panostuksista ilmastoystävälliseen raideliikenteeseen? Nyt jos milloin on aika tehdä tulevaisuusinvestointeja ja se on EU:n ja samalla Pirkanmaan etu.

Hannele Räikkönen

kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.