Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenteessä menehtyneiden motoristien määrä nousi, suuri osa turmista on ulosajoja

Ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä menehtyi 25 ja loukkaantui 321 moottoripyöräilijää viime vuonna.

Liikenneturvan mukaan loukkaantuneiden motoristien määrä laski tasaisesti 2010-luvulla. Sen sijaan kuolleiden määrä kääntyi uudestaan nousuun vuosikymmenen lopussa.

Suunta oli pitkään laskeva ja vuonna 2017 menehtyi vain 13 motoristia, mutta 2018 ennakkotiedoissa menehtyneitä oli jo 24 ja viime vuonna siis 25.

Liikenneturvan moottoripyöräkoulutuksista vastaava koulutusohjaaja Toni Vuoristo pitää myönteisenä, että loukkaantumiset ovat puolittuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Toivottavasti kuolemien osalta kaksi viime vuotta ovat poikkeuksia. Parantamisen varaa on, jokainen kuolema on liikaa, Vuoristo toteaa tiedotteessa.

Kaksi kolmesta moottoripyöräilijän kuolemasta ja puolet loukkaantumisista tapahtuu taajaman ulkopuolella.

Ulosajojen osuus näkyy edelleen suurena, ja toinen merkittävä onnettomuustyyppi on kohtaamisonnettomuus. Kaikista moottoripyörällä loukkaantuneista 40 prosenttia oli 15–24 -vuotiaita. Menehtyneistä nuoria oli kolmannes.

Suurimpina riskeinä itselleen moottoripyöräilijät pitävät tien päällä muita kuljettajia, erityisesti autoilijoita, ilmeni Liikenneturvan kyselyssä viime syksynä.

Suurimpina riskeinä koettiin kännykkään keskittyvät autoilijat, kolmion takaa eteen tulevat autoilijat ja se, etteivät muut kuljettajat näe motoristia.

Pienimpänä riskinä annetuista vaihtoehdoista pidettiin oman itsehillinnän pettämistä.

Tyypillisin vakava moottoripyöräilyonnettomuus on kuitenkin yksittäisonnettomuus kuten tieltä suistuminen.

Vuoriston mukaan ihminen kokee yleensä ulkopuolisen riskin, kuten muut tienkäyttäjät, suuremmaksi kuin oman toimintansa.

– Usein omaa toimintaa tai mahdollista riskinottoa kokee hallitsevansa, kun taas muiden tienkäyttäjien toimintaan on hankalampi vaikuttaa.

Hän lisää, että toinen syy koetun turvallisuuden ja onnettomuustilastojen väliseen ristiriitaan on se, että vakaviin onnettomuuksiin joutuneet harvemmin edustavat keskivertomotoristia.

Kypärä on ajovarusteista tärkein, lisäksi tärkeää on suojata erityisesti rinta-alue. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista yli yhdeksän kymmenestä pitikin hyvien turvavarusteiden käyttöä itsestään selvänä osana moottoripyöräilyä.