Tampereen elokuvajuhlien juhlavuoden ohjelmisto julki

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 50. kertaa 4.–8. maaliskuuta.

Juhlavuoden kunniaksi elokuvajuhlien ohjelmistossa nähdään kaksi TFF 50v: Lyhyesti parhaat -näytöstä, joihin on koottu festivaalin kansainvälisessä ja kotimaisessa kilpailuissa palkittuja elokuvia vuosilta 1971–2019.

Elokuvajuhlien 50-vuotista historiaa juhlistaa myös yhteistyössä Tampere Filharmonian ja Tampere-talon kanssa järjestettävä Metropolis-näytös Tampere-talon Isossa salissa lauantaina 7. maaliskuuta. Näytöksessä Fritz Langin ohjaama dystooppinen mykkäelokuvaklassikko Metropolis (1927) nähdään vuonna 2010 entisöitynä versiona. Elokuvan säestää Tampere Filharmonia saksalaisen kapellimestari Frank Strobelin johdolla, joka on johtanut elokuvan säestystä aiemmin muun muassa Berliinin filharmonikkojen kanssa.

Väinö Linnan aukiolla sijaitsevan Kuusvooninkisen ulkoseinällä on jo nyt nähtävillä Tampereen elokuvajuhlien videotaideteos, joka kunnioittaa myös 200-vuotisjuhlaa viettävän Finlaysonin historiaa. Lisäksi festivaaliviikolla kaupunkia koristavat Konsta Fedin suunnittelemat video mapping -taideteokset, joita nähdään Väinö Linnan aukiolla koko festivaalin ajan 4.–8. maaliskuuta, Tampereen Tuomiokirkon seinäpinnoilla perjantaina 6. maaliskuuta ja Tullikamarin aukiolla lauantaina 7. maaliskuuta klo 18–23 välillä.

Ulkoilmataidetta on luvassa myös elokuvamuodossa, kun A Wall Is a Screen -taiteilijaryhmä tuo Tampereelle kaupunkitilassa liikkuvat lyhytelokuvanäytökset. Hampurista kotoisin oleva ryhmä on vieraillut Tampereen elokuvajuhlilla aiemmin vuonna 2015. Tänä vuonna luvassa on kaksi erilaista kävelykierrosta, joiden varrella julkisten rakennusten seinät toimivat pop up -elokuvateatterien valkokankaina.

Kilpailunäytösten ja teemaohjelmistojen ohella festivaalin ydintä ovat erilaiset retrospektiivi- ja tribuuttinäytökset. Tänä vuonna oman retrospektiivinsä elokuvajuhlilla saavat ohjaajat Miia Tervo ja Pilvi Takala sekä ruotsalaisanimaattorit Niki Lindroth von Bahr ja Joanna Rytel, joilta nähdään yhteisnäytös. Tribuuttinäytöksenä elokuvajuhlilla nähdään Arkiston aarteet 2: Juice Leskinen 70 vuotta, joka on omistettu taiteilija Juice Leskisen muistolle.

Yhdessä WIFT Finlandin (Women in Film and Television) kanssa järjestettävä Miia Tervo -retrospektiivi kokoaa yhteen lyhytelokuvia ohjaajan uran varrelta. Retrospektiivin ohella Tervon ohjauksia nähdään myös festivaalin kotimaisessa kilpailussa ( Ei mitään hätää, 2019) sekä avajaisnäytöksessä, jossa esitetään Tampereen elokuvajuhlien Grand Prix'lla vuonna 2010 palkittu Lumikko (2009). Parhaillaan Jussi-ehdokkaanakin oleva ohjaaja pitää festivaalilla myös yleisölle avoimen Masterclass -luennon naispuolisten taiteilijoiden asemaa edistävänä Womarts-lähettiläänä.

Toinen kotimaisista retrospektiiveistä esittelee kuvataiteilija Pilvi Takalan tuotantoa. Takalan teokset tutkivat yhteiskunnallisia rakenteita sekä käyttäytymistä sääteleviä normeja erilaisten yhteisöjen ja tilojen kautta. Kokeilevista performansseistaan ja videoteoksistaan tunnettu tekijä on valittu edustamaan Suomea myös vuoden 2021 Venetsian taidebiennaaliin. Takalan tuotannosta nähdään AV-arkin kanssa toteutettava retrospektiivi-näytös, minkä lisäksi ohjelmistossa on Pilvi Takala Masterclass sekä kotimaisessa kilpailussa nähtävä lyhytelokuva If Your Heart Wants It (Remix) (2020).

Ennen varsinaista festivaalia Tampereen elokuvajuhlat tarjoaa yleisölle kolme maksutonta ennakkonäytöstä, joissa tapahtuman tunnelmiin ja ohjelmistoon pääsee virittymään jo etukäteen.

Yksi festivaalin erikoisohjelmiston pääteemoista vuonna 2020 on Ilmasto, ja keskiviikkona 26.2. otos Ilmasto-näytöksen elokuvia nähdään Pääkirjasto Metson Lehmus-salissa klo 17.00. Näytöksen jälkeen keskustelu ympäristöaiheista jatkuu filosofisissa tunnelmissa Ikaalisten Puistofilofia-tapahtumaa edustavan Antti Sorrin, Tapani Laineen ja Timo Vuoren johdolla. Muut erikoisohjelmistojen teemat elokuvajuhlilla ovat Dystopia, Australian alkuperäiskansat ja Kurdistan.

Maanantaina 2.3. ja tiistaina 3.3. järjestettävissä European Audience Award -ennakkonäytöksissä yleisö pääsee tutustumaan eurooppalaisen lyhytelokuvan yleisöpalkinnon (European Audience Short Film Award) ehdokkaisiin ja antamaan oman äänensä huhtikuussa 2020 palkittavalle elokuvalle. Niagaran ennakkonäytökset ovat maksuttomia, ja maanantain näytöksen jälkeen tapahtumaviikkoa lämmitellään vielä Arthouse Cafe Kehräsaaressa järjestettävillä Filkkariviikon etkoilla.

Festivaalin näytökset ja tapahtumat on julkistettu elokuvajuhlien verkkosivuilla Verkkolipunmyynti alkaa Lippupisteessä keskiviikkona 12. helmikuuta klo 12. Festivaalin oma lipunmyyntipiste palvelee Tullikamarin 2. kerroksessa 26. helmikuuta alkaen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut