Puhuttelisiko Lenin perheitä hiihtolomalla? – "Neuvostoliitto on historiallisesti merkittävin tamperelainen keksintö. Ei se kuitenkaan paras ole"

Hiihtolomamatka Tampereelle Lenin-museoon kannattaa, perustelee museonjohtaja Kalle Kallio. Menossa ovat nykypäivänäkin mukana paikassa ensimmäistä kertaa tavanneet Vladimir Iljitš Uljanov eli Lenin ja Josif Vissarionovitš Džugašvili eli Stalin. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Miksi viisihenkisen Espoon olarilaisen lapsiperheen kannattaa ahtautua autoon ja ajaa hiihtolomalla Tampereen Hämeenpuiston varrella olevaan Lenin-museoon?

Tai miksei samaa reissua tekisi perhe Pirkkalan Toiviosta tai Tampereen Kaukajärveltä?

Museojohtaja Kalle Kallio innostuu monen mielestä kaukaa haetusta kysymyksestä. Ja vastaamisesta, selviää pian.

– Miksi olarilainen lapsiperhe lähtisi esimerkiksi Tukholmaan? Siellähän on samat ketjuliikkeet kuin Suomessa. Lenin-museo on perheelle hyvä hiihtolomatrippi aivan toisenlaiseen maailmaan. Merkittävä osa museovieraista on jo nyt lapsiperheitä, aloittaa Kallio.

Neuvostoliiton noususta ja tuhosta kertovan Lenin-museon vaihtuva teemaosio esittelee tällä hetkellä juuri lapsuutta sosialistisissa maissa 1970–90-luvuilla.

Sosialistisissa maissa ensisijainen vastuu lasten kasvatuksesta oli valtion päiväkodeilla, kouluilla ja järjestöillä. Lapset nähtiin voimana, jonka tehtävänä oli vaalia ja kehittää sosialistista järjestelmää tulevaisuutta varten.

Näyttelyssä pääsee kurkistamaan muun muassa pioneerilapsen huoneeseen, katsomaan Suomessakin tuttuja itäeurooppalaisia lastenohjelmia ja pelaamaan neuvostoliittolaisen ohjelmointiosaamisen hittituotteen Tetriksen versiota vuodelta 1984.

– Nykyään lapset haluavat aina heti uusimmat pleikkaripelit. Tetris näyttää sen, että lähes 40 vuotta vanha pelikin koukuttaa.

Kallio korostaa, ettei nykyisessä museossa faniteta Leniniä, eikä ihannoida hänen työnsä kautta syntynyttä yhteiskuntajärjestelmää. Järjestelmän varjopuolet ovat näyttelyssä avoimesti esillä. Museonjohtajan mukaan näyttely tarjoaa monia kasvatuksellisia näkökulmia.

– Vankileirien esittelyn kautta on hyvä havainnollistaa sitä, mihin esimerkiksi koulusta myöhästyminen saattoi pahimmillaan johtaa.

Museokokonaisuus ei kuitenkaan julista vain ehdottoman kuuliaisuuden sanomaa.

– Kyllä nokkelat lapset huomaavat näyttelystä myös sen, että auktoriteettien ja patsaiden kaataminen on mahdollista, vakuuttaa Kallio.

Vuonna 1946 perustettu Lenin-museo toimii samoissa tiloissa, jossa järjestettiin vuonna 1905 Venäjän sosialidemokraattisen työväenpuolueen konferenssi. Menossa olivat mukana ensimmäistä kertaa tavanneet historian myöhemmät merkkimiehet eli kaitakasvoinen maanpakolainen Lenin ja takkutukkainen gruusialainen kapinallinen Stalin.

Kallion mukaan tulevaa historiaa hahmoteltiin jo niin pitkälle, että Neuvostoliittoa voi perustellusti pitää tamperelaisena keksintönä.

– Neuvostoliitto on historiallisesti merkittävin tamperelainen keksintö. Ei se kuitenkaan paras ole.

Nykyään Työväenmuseo Werstaan hoidossa oleva museo uudistettiin ja modernisoitiin perusteellisesti vuonna 2016. Lenin-museossa kävi viime vuonna 12 000 museovierasta, joista noin joka neljäs tuli ulkomailta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 7. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 11. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 12. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 13. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 14. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 15. Tampereen Vihreät nimesi neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta – "Ehdokastilanteemme on erinomainen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.