Juice täyttäisi 70, nyt miehestä tehtiin kirja – "Leskinen loi ensimmäisellä levyllään Suomeen rockmusiikin"

Juice Leskinen jätti jälkeensä paitsi paljon tehtyä musiikkia, myös paljon tarinoita. Niitä kerrataan nyt kirjassa Juice puhuu - Kootut muistelmat, joista on ilmestynyt Olli Herranen/Savon Sanomat

Pekka Ruissalo

Sitä ei välttämättä osannut Pauli Matti Juhani Leskinen aavistaakaan, mitä tulee seuraavina vuosikymmeninä tapahtumaan sen jälkeen, kun mies maailmaan putkahti Juankoskella helmikuussa 1950.

Ajan myötä syntyi paitsi Juice, myös satoja ja taas satoja lauluja, kirjallisuutta ja paljon muuta.

Juicen syntymäpäivän kunniaksi Into Kustannus on julkaissut nyt kirjana Waldemar Walleniuksen ja Harri Tuomisen aikanaan miehen kanssa Tampereella tekemät, vuosien 1989 ja 1990 aikana tehdyt haastattelut – osan niistä.

Jatkoa on siis luvassa jollain aikataululla, sillä materiaali riittää helposti useammankin kirjan tarpeiksi. Nyt siis operoidaan nimellä Juice puhuu – Kootut muistelmat osa 1 Toinen osa on tulossa markkinoille syksyllä, ja siinä analysoidaan keskitetysti muun muassa Leskisen joululauluja.

Harri Tuominen kiittelee kirjan toimittanutta kustannustoimittajaa Kaj Lipposta, jolla riitti tekemistä 30 kasetillisen litteroimisessa.

– Hankkeeseen tarttuminen ei sinänsä jännittänyt millään lailla. Itse halusin, että tuotantoporukassa on mukana nuorempi ihminen, joka pystyy käsittelemään haastattelunauhat tuorein korvin, Tuominen kuvailee.

Tuomisen mukaan hänelle ja Waldemar Walleniukselle syntyi aikanaan Leskisen kanssa hyvin läheinen kontakti, käytännössä kaverisuhde. Samalla miesten silloisesta työpaikasta Radio 957:sta muodostui varsinainen julkkiskasvojen kotisatama.

Tuominen oli tuolloin, 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, kanavan musiikkipäällikkö.

– Sellainen tilanne on jäänyt mieleen, kun Matti Pellonpää, Juice ja Dave Lindholm istuvat toimituksen kahvihuoneessa ja juttelevat niitä näitä. Pojat tulivat meille usein kahville, koska saivat istua ja höpötellä rauhassa, Tuominen muistaa.

Kirjasta löytyvä haastatteluaineisto on suoraa, erittäin juiceleskismäistä tekstiä. Mies ruotii paitsi omien laulujensa syntyhistoriaa raskaalla, osin itseironisellakin kädellä, mutta myös kollegoitaan: kyytiä saavat paitsi bändäreihin haksahtavat kollegat, myös vanha taistelupari Mikko Alatalo, jonka kannabiskärystä sai alkunsa kappale nimeltään Outoon valoon.

Entä taiteilijan lähipiirin suhde kirjaprojektiin? Taannoinen elokuva sai heiltä hyvin vaihtelevan vastaanoton.

– Leskisen läheisiltä ei ole tullut vielä minkäänlaista palautetta kirjaan liittyen. Voi tietysti olla, että jotain vielä tulee, Tuominen kuvailee.

Harri Tuominen toivoo, että kirja avaisi osaltaan Leskisen persoonaa ja taiteilijakuvaa uudelle sukupolvelle. 2000-luvun nuorilla, niin sanotuilla millenniaaleilla, ei ole välttämättä hajuakaan siitä, kuka tai mikä oli Juice Leskinen.

– Suurin osa suomalaisista varmasti tietää miehen ja hänen suurimmat hittinsä, mutta ei sen enempää.

Tuomisen mukaan Leskisellä oli erittäin keskeinen merkitys suomalaisen rockin synnyssä. Jopa niin, että ehkä ilman Juicea koko genreä ei olisi syntynyt.

– Merkittävää on ainakin se, että Leskinen loi ensimmäisellä levyllään suomeksi sen rockmusiikin, mitä oli siihen asti tehty pelkästään englanniksi. Sen jälkeen muilla artisteilla oli valmiina latu, jota pitkin edetä, Tuominen tuo esiin ajatuksen, jota useassa haastattelussa on tuonut esille myös Mikko Alatalo.

– On hienoa, että nythän Palefaceon järjestämässä Tampereelle sitä Juice-keikkaa keväälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 7. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 8. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 9. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 10. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 11. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 12. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 13. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 11. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 12. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 13. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 14. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.