Syksyllä 1967 teini-ikäinen Marja kirjoitti ystävälleen siskonsa jääneen auton alle – Postimuseossa esitellään koskettavia kirjeitä

Timo Kalevi Forss ja Suvi Jalli uppoutuivat kirjepostiin. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Syksyllä 1967 Marja kirjoitti ystävälleen, 13-vuotiaalle Marjatalle kirjeen.

– Huomennahan meillä piti olla se kerho, mutta musta tuntuu siltä, että me ei voida pitää sitä ollenkaan minään torstaina, koska meidän marke jäi eilen illalla pikatiellä auton alle ja sitten se vietiin sairaalaan ja meidän isä meni heti autolla sairaalaan ja oli siellä aika kauan ja tuli vasta puoli yhdeksän aikaan kotiin ja sanoi, että marke on kuollut, kirjoittaa Marja.

Kirje löytyy tietokirjailija Timo Kalevi Forssin kirjasta Unohtumattomia kirjeitä Suomesta (Like, 2020), jota käsittelevä näyttely avautui Vapriikissa perjantaina. Esillä on lukuisia koskettavia kirjeitä, jotka on koottu ympäri Suomea.

Forssin mukaan Marjatan saaman kirjeen lukeminen hätkähdytti häntä.

– Kun luin sen, niin poliitikkojen kirjeet alkoivat tuntua minusta, jos ei nyt merkittyksettömiltä mutta pieniltä. Tuollainen 13-vuotiaan kirje, joka läpivalaisee koko tytön elämän. Askartelukerhon torstaiksi suunniteltu kokous ei toteutunut.

Forss kertoo aloittaneensa kirjaprojektin selvittämällä, minkälaista kirjeenvaihtoa presidentti Rytin ja Hitlerin välillä oli. Siitä hän lähti etenemään Mannerheimin kautta Kekkoseen, kunnes tajusi etenevänsä väärään suuntaan.

– Havahduin siihen, että kirjassani on keskitytty pelkkiin suurmiehiin, jotka ovat jo päässeet ääneen. Päätin laventaa näkökulmaa, hän kertoo.

– En muista miksi otin yhteyttä Postimuseoon, mutta täällä innostuttiin kirjaprojektista ja tarjottiin samantien näyttelytilaa.

Postimuseossa materiaali alkoi kasvaa. Forss pääsi käsiksi koskettaviin, ihan tavallisten ihmisten kirjoittamiin kirjeisiin, joita sille on lahjoitettu.

Forssilla on taustaa musiikkimaailmassa, mikä on näkynyt myös hänen kirjallisessa tuotannossaan.

Ehkä tästä johtuen myös Unohtumattomien kirjeiden joukkoon on valikoitunut useita musiikkimaailmaan liippaavia kirjeitä. Tunnetuista esimerkeistä mukana on muun muassa Ismo Alangon saatekirje Hassisen Koneen Poko Rekordsille lähettämään demoon vuodelta 1980, mutta myös tässä huomiota on haluttu kääntää myös tavallisten ihmisten suuntaan.

– Sieltä löytyy muun muassa Eilan lähettämä fanikirje Hurriganesin Cisse Häkkiselle vuodelta 1987, vain kolme vuotta ennen basistin kuolemaa, kertoo Forss.

Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli kertoo kokevansa olonsa etuoikeutetuksi, kun hän on päässyt lukemaan niin paljon koskettavia kirjeitä.

– Kirjepostin määrä on puolittunut kymmenessä vuodessa, mutta se on edelleen vahva. Kirje kuvastaa ihmisen persoonaa. Jos haluaa tehdä vaikutuksen toiseen ihmiseen, kannattaa kirjoittaa hänelle kirje, kertoo Jalli.

Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttely on esillä Postimuseossa Museokeskus Vapriikissa 31.1.2021 asti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut