Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laulujoutsenia, merikotkia, maakotkia... – Lintujen kevätmuutto käynnistynyt ennätysaikaisin

Kevätmuutto on käynnistynyt säiden vuoksi aikaisin Pirkanmaalla.

Laulujoutsenia, merikotkia ja maakotkia on jo muuttanut jonkin aikaa. Hiirihaukka ja piekana on havaittu muuttolennossa. Uuttukyyhkyjä on ilmaantunut Sastamalaan. Telkkien ja isokoskeloiden määrät ovat lisääntymässä.

Ensimmäiset muuttaviksi tulkittaviksi olevat maakotkat havaittiin tammikuun loppupuolella Nokialla. Maakotka on yleensäkin aikainen muuttaja, mutta nyt muutto alkoi entistäkin aikaisemmin. Kelin ollessa keväinen ja tuuliolosuhteiden suotuisia maakotkia alkoi suunnistaa Pirkanmaan ylitse kohti pohjoista ja koillista.

Ensimmäiset muuttaviksi tulkittavat merikotkat aloittivat lentonsa kohti pohjoista samoihin aikoihin ensimmäisten maakotkien kanssa. Merikotkan tulkitseminen muuttavaksi on Pirkanmaalla hankalaa, koska varsinkin isojen järvien ympäristössä kiertelee suuri määrä merikotkia talvisin. Ne voivat siirtyä päivittäin pitkiäkin matkoja sinne ja tänne. Lisäksi Pirkanmaalla on lisääntyvästi merikotkien reviireitä.

Keväiset ilmat ja ainakin paikoittain hyvä ravintotilanne ovat saaneet pöllöt soidintamaan. Lehtopöllöjen kissamaista naukimista ja huhuilua on jo kuulunut usealta paikalta kautta Pirkanmaan. Ensimmäiset sarvipöllöt ovat saapuneet Pirkanmaalle. Viirupöllötkin ovat viritelleet huuteluansa. Tähän asti on Pirkanmaalta ilmoitettu vain muutama puputtava helmipöllö. Helmipöllö aloittaa puputtelunsa aikaisin lopputalvesta, mutta laji on maakunnassa kovasti vähentynyt.