Arvio: Tampereella loppuunmyydylle Hatanpään koululle esiintynyt Fröbelin Palikat on lastenmusiikin Antti Tuisku

Fröbelin Palikat jaksaa painaa vielä 33 vuoden jälkeenkin. Kuvassa rumpali Hannu Mäkelä, laulaja Mats Lillrank sekä kitaristi Timo Nuutinen. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tuskin Mats Lillrank, Timo Nuutinen, Ari Bergström ja Hannu Mäkelä vuonna 1987 tajusivatkaan, että vielä 33 vuotta myöhemminkin miesten yhdessä esittämä musiikki vetää täysiä saleja Suomessa ja Tampereella.

Keikan jälkeisistä nimikirjoitusjonoista voi vetää mutkat suoriksi tähän päivään vaikkapa tekemällä vertauksen, että Fröbelin Palikat on lastenmusiikin Antti Tuisku.

Puhutaan tietysti lastenmusiikkiyhtyeestä Fröbelin Palikat, joka löi viimeistään itsensä koko kansan tietoisuuteen päästyään Harlekiini-klubi -lastenohjelman housebandiksi vuonna 1993. Läpimurto oli niin sanotusti jytäkkää sorttia: jo klassikoksi noussut Sutsisatsi-levy myi ohjelman myötä lopulta 148 579 kappaletta. Se tiesi kultalevymyyntiä jo vuonna 1994 ja tuplaplatinaa vuonna 1998.

Eikä miehillä ollut ihan hetkeen aikaa palata siviilityöhönsä lastentarhanopettajana. Yhtyeen pääjehu Mats Lillrank on sittemmin kertonut, että 1990-luvun puolestavälistä vuoteen 2001 soittajat perheineen elivät Fröbelin Palikoiden kautta tulleilla tuloilla.

Sittemmin paljon on tapahtunut musiikkialalla ja paljon on tapahtunut levybisneksessä, mutta Palikat painaa edelleen. Suomen-kiertue on ollut alkuvuoden aikana menestys ja Tampereen Hatanpään koulun sunnuntainen keikka oli loppuunmyyty. Kohdeyleisö eli lapset oli huomioitu kokonaisvaltaisesti: noin tunnin mittaisen keikan lisäksi tarjolla oli muun muassa kiipeilyseinä sekä kattavaa, värikästä tuotemyyntiä.

Varsinaisella keikalla pitkän rutiinin huomasi ensihetkistä lähtien. Tapahtuman seremoniamestarin asema on langennut Mats Lillrankille, joka pistää itsensä likoon aina täysillä, vaikka ikää onkin kertynyt. Tunnin mittaiseen keikkasettiin mahtuvat luonnollisesti kaikki yhtyeen uran suurimmat hitit: esitys alkoi Tampereella Autot vanhanaikaiset-kappaleella ja jatkui siitä eteenpäin löysät pois-sapluunalla. Hiki oli paitsi lavalla, mutta ennen kaikkea yleisössä.

Palikoiden sävellykset pohjaavat suurelta osin ikiaikaiseen rock-kaavaan, eikä ihme, sillä Mats Lillrank on nimennyt suurimmiksi vaikuttajikseen esimerkiksi John Fogertyn ja Hurriganesin. Sieltä keitoksesta löytyy eittämättä voittava resepti siihen, miten saada yksinkertaisella musiikilla mahdollisimman tehokkaasti kuulija omalle puolelle.

Pitkän linjan yhtyettä pitää kiitellä myös soittoasenteesta ja soittomeiningistä. Pitkäaikainen yhteensoitto näkyy ja varsinaisen basistin puute ei näy rytmiikan puolella oikeastaan millään lailla – kosketinsoittaja Ari Bergström hoitaa basso-osaston livetilanteissa ongelmitta.

Keikan jälkeen yhtye jäi vielä, kuten hyviin tapoihin kuuluu, tervehtimään pieniä fanejaan. Samalla soittajat ehtivät vahvistaa myös senkin, ettei bändi ole ainakaan vielä mihinkään lopettamassa: musiikkia ja yhteistoimintaa harrastetaan niin kauan kuin se vain on hauskaa.

Fröbelin Palikat Hatanpään koululla sunnuntaina 16.2.2020.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut