Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko lintujen ruokinta tarpeen leutona talvena? – Muista tämä perusperiaate

Onko lintujen ruokkiminen näillä keleillä tarpeen, kun Etelä-Suomen talvi on ollut lämmin ja lumeton eikä maa ole juuri päässyt jäätymään?

Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan edustaja Otso Häärä sanoo, että ruokkimisen tarpeellisuus riippuu lajista.

– Monet lajit, kuten tiaiset ja rastaat, löytävät näillä keleillä luonnostakin ravintoa. Toisaalta talvilinnustoomme kuuluu enenevissä määrin hyönteissyöjiä kuten punarintoja, joille talviruokinnasta on hyötyä selviämisen kannalta.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys (Hesy) muistuttaa tiedotteessa lintujen talviruokinnan perusperiaatteesta: jos aloitat syksyllä, älä lopeta ennen kuin maa on keväällä lumeton ja sula.

Vaikka nurmikin vihertää vielä helmikuussa, pitää periaate edelleen paikkansa. Eli jos ruokinnan on syksyllä aloittanut, sitä tulee jatkaa säistä riippumatta. Linnut oppivat luottamaan löytämäänsä ruokailupaikkaan ja ruuan loppuminen voi olla kohtalokasta.

Lumi tai sen puute ei myöskään yksin määritä tarvitaanko talviruokintaa vai ei.

– Esimerkiksi harmaapäätikka tai valkoselkätikka ei välttämättä löydä ruokaa, mikäli ympäristössä ei yksinkertaisesti ole riittävästi lahopuuta ja niillä eläviä hyönteisiä, oli lunta tai ei, Häärä huomauttaa.

Vesilinnut pärjäävät leutoina talvina melko hyvin omillaan. Kun vesistöt pysyvät sulina, ruokaa löytyy luonnosta.

Vesilinnut myös liikkuvat eri sulapaikkojen välillä pitkiäkin matkoja. Esimerkiksi sinisorsat tarvitsevat kuitenkin ruokailuun matalia ranta-alueita, jotka jäätyvät ensimmäisinä. Sorsat kaipaavat siksi ihmisen ruokinta-apua jo lyhyenkin pakkaskauden jälkeen.

Lämpimällä säällä tauditkin leviävät helpommin, muistuttaa Hesy. Lintujen ruokinta-automaateista tippuu lähes väistämättä ruokaa maahan, jossa se sotkeutuu helposti lintujen ulosteisiin ja taudinaiheuttajat pääsevät leviämään.

Ruokintapaikka tuleekin siivota säännöllisesti. Ruokintalaitteet voi puhdistaa kiehuvalla vedellä, joka tehoaa niin bakteereihin, viruksiin kuin alkueläimiinkin.

Hesyn mukaan talviruokinnasta on linnuille kiistatonta hyötyä, vaikka ne voivat leutoina talvina löytää ruokaa luonnostakin.

Talviruokinta on monipuolistanut talvista linnustoa. Esimerkiksi sinitiaisten ja viherpeippojen määrät ovat lisääntyneet selvästi viime vuosikymmenten aikana, ja yhä useampi mustarastas jää talvehtimaan Suomeen.

Talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat myös etulyöntiasemassa pesimäajan kynnyksellä.

Tietoa lintujen talviruokinnasta löytyy Tringan sivuilta