Suomesta halutaan täysin nikotiiniton – Pekka Puska: "Tupakkaveroon korotuksia kaksi kertaa vuodessa myös jatkossa"

Suomen tupakkapolitiikka on verrattain tiukkaa, selviää Tupakka tai terveys -konferenssissa tiistaina julkistetusta raportista.

Euroopan syöpäjärjestöjen liiton tuottamassa raportissa on verrattu 36 maan tilanne viime vuodelta.

Vertailun tuloksena Suomen tupakkapolitiikka on Euroopan kuudenneksi tiukinta. Kriteereinä käytettiin muiden muassa hinnoittelua, tupakointikieltoja ja tuotteisiin liitetyt terveysvaroituksia.

Kansanterveysjärjestö Suomen Ash ry tiedottaa, että sen puheenjohtajana toimivan professori Pekka Puskan mukaan Suomi nousee kuudennelta sijalta kohti kärkeä, kunhan sosiaali- ja terveysministeriön tupakkapoliittisen työryhmän esitykset saadaan toteutettua.

– Ykkösenä olevan Ison-Britannian sijoitusta selittää osin erittäin korkea tupakkaverotus. Suomessa tupakkaveroa on korotettu viime vuosina kaksi kertaa vuodessa, ja näitä säännöllisiä korotuksia on syytä jatkaa, Pekka Puska painottaa tiedotteessa.

Puskan mukaan pelkkä poliittisten toimenpiteiden arviointi ei anna kattavaa kuvaa eri maiden tilanteesta, koska siinä ei oteta huomioon tupakoinnin yleisyyttä tai nikotiinituotteiden käyttöä kokonaisuudessaan.

– Esimerkiksi Isossa-Britanniassa aikuisten tupakointi on yleisempää kuin Suomessa. Isossa-Britanniassa tupakoi vuonna 2018 aikuisväestöstä 14,7 prosenttia, kun Suomessa vastaava luku oli 12 prosenttia, Pekka Puska selventää.

Professori muistuttaa Suomen tupakkapolitiikan tavoitteen olevan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen kokonaan. Puska kiittelee tavoitetta kansainvälisesti ainutlaatuiseksi, ja arvioi sen siivittävän johdonmukaista työtä tupakoinnin vähentämiseksi.

Järjestön toive on, että Suomi tarttuu hanakasti raportissa esitettyihin kehittämistarpeisiin. Suomessa ei ole vielä yhdenmukaistettu savukepakkausten ulkoasua, kuten on jo tehty esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Norjassa ja Irlannissa.

– Odotamme Suomen hallituksen toimenpiteitä asiassa. Savukepakkausten ulkonäön yhdenmukaistaminen on kansainvälinen trendi ja johdonmukaista politiikkaa tupakkamainonnan poistamiseksi. Toivon, että Suomi seuraa pian mukana, Suomen Ash ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara peräänkuuluttaa tiedotteessa.

Tupakkapolitiikan Top 10 Euroopassa 2019

1. Iso-Britannia

2. Ranska

3. Irlanti

4. Islanti

5. Norja

6. Suomi

7. Israel

8.Slovenia ja Unkari 10. Espanja ja Belgia

Kolme heikoimmin arvioinnissa menestynyttä olivat Luxemburg, Sveitsi ja Saksa. Kreikka ja Itävalta saivat kiitosta merkittävästä edistymisestä vuoteen 2016 verrattuna.

Lähde: The Tobacco Control Scale 2019 in Europe

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut