”Millilleen ei riitä missään nimessä” – Juuso Pohtinen löysi koneistuksesta monipuolisen ja innostavan ammatin, jossa tarkkuus on valttia

Koneistaja Juuso Pohtinen Kim Saarinen

toimitus

Ammattitaitoisille koneistajille on tällä hetkellä iso kysyntä Pirkanmaalla, ja koneistajaksi kouluttautuva työllistyy lähes varmasti, kerrotaan Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta (TAKK).

Myös Juuso Pohtinen löysi koneistuksesta unelma-ammatin.

Ennen koneistajan uraa Pohtinen toimi nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajana. Työ alkoi kuitenkin käydä sosiaalisesti liian rankaksi, ja muutto Pieksämäeltä Tampereelle tarjosi tilaisuuden alanvaihtoon.

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen kokeilujaksolla Pohtinen pääsi kokeilemaan hitsaajan, koneasentajan ja koneistajan ammatteja. Alun perin hitsaajaksi tähdännyt Pohtinen päätyi lopulta valitsemaan koneistuksen.

– Koneistus kiinnosti eniten monipuolisuutensa vuoksi. Pääsee tekemään käsillä ja käyttämään isoja koneita, ja lisäksi täytyy osata lukea monimutkaisia piirustuksia ja ohjelmoida, Pohtinen kertoo.

– Matikkapäätäkin saa käyttää! Oman matikkapään toimivuus on ollut positiivinen yllätys.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon suorittaminen TAKKissa vei Pohtiselta reilun vuoden. Sen jälkeen hän löysi töitä Tampereelta Metlab oy:stä. Metlab on suomalainen metallialan testauslaboratorio.

Pölyiset ennakkoluulot vaikuttavat alan suosioon

Koneistajat työskentelevät metallituotteita ja -rakenteita valmistavissa konepajoissa. Heidän ammattiosaamiseensa kuuluu metallilaatujen laaja tuntemus sekä taito työstää niistä monenlaisia kappaleita tarkasti työpiirustuksia noudattaen. Työkaluihin kuuluvat erilaiset CNC-koneet sekä manuaaliset työstökoneet.

Metalliala ja koneistajan työ on muuttunut paljon vuosien aikana. Työlaitteet ovat kehittyneet, ja nykyään esimerkiksi ohjelmointi on oleellinen osa työtä. Silti vanhat mielikuvat pölyisestä ja meluisesta työstä elävät sitkeästi. Ne ovat todennäköisesti vaikuttaneet siihen, että nuoret eivät juuri hakeudu alalle, vaikka töitä riittäisi.

Metlab oy:n laatupäällikkö Risto Nieminen kertoo, että metallialalla työntekijöiden löytäminen ei ole aina helppoa. Lähivuosina moni on myös jäämässä eläkkeelle, jolloin uusien tekijöiden tarve kasvaa entisestään.

– Tämä ala ei ehkä ole niin muodikas, Nieminen toteaa.

Monipuolinen työ vaatii hahmotuskykyä ja tarkkuutta

Juuso Pohtinen ei kadu alanvaihtoa hetkeäkään. Hän uskaltaisi suositella hommia myös kavereille.

– Olen tykännyt ihan hirveän paljon olla koneistajana. Se on monipuolista työskentelyä, joka vaatii paljon luovuutta ja suunnittelutyötä, Pohtinen sanoo.

Aivan kenelle tahansa koneistajan ammatti ei sovi. Työ on luonteeltaan fyysistä, joten hyvä terveys ja riittävä fyysinen kunto ovat tarpeen. Työ vaatii Pohtisen mukaan myös hahmotuskykyä ja tarkkuutta.

– Sanotaanko, että millilleen ei riitä missään nimessä. Millin kymmenes- ja sadasosilla tässä pelataan, Pohtinen sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut