Mielenterveys- ja päihdepalveluiden integraatiosta päätetään sairaanhoitopiirin ja Tampereen valtuustoissa maaliskuun aikana

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin päätöselimissä päätetään mielenterveys- ja päihdepalveluiden integraatiosta helmi-maaliskuun aikana. Asia on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen käsittelyssä 24.2.2020 ja Tampereen kaupunginhallituksessa 2.3.2020.

Tavoitteena on, että sairaanhoitopiirin valtuusto sekä Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelevät omilta osiltaan integraation toteutumisen 16. maaliskuuta pidettävissä kokouksissaan.

Integraatiossa osa Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluita siirtyisi Taysin psykiatrian toimialueen vastuulle vuoden 2021 alusta lähtien. Hanke käynnistettiin keväällä 2019.

Hankkeessa on tarkoitus yhdistää mielenterveys- ja päihdepalveluiden avo- ja sairaalahoito samaan organisaatioon, mikä helpottaisi avohoitopainotteisten ja asiakaslähtöisten palveluketjujen rakentamista. Kun alan osaaminen kerätään yhteen paikkaan, osaajien rekrytointi helpottuu, palvelujen kehittäminen paranee ja palvelutarjonta monipuolistuu.

Integraation avulla pyritään turvaamaan pirkanmaalaisten palvelujen saatavuus, laatu ja resurssit pitkälle tulevaisuuteen. Yhdistäminen on myös askel kohti maakunnallista sote-yhteistyötä.

Syyskuussa 2019 hankkeessa linjattiin integraation rajaukset eli yhdistymisessä kaupungilta Taysiin siirtyvät sekä kaupungille jäävät palvelut. Jo aiemmin linjattiin, että nuoriso- ja lastenpsykiatria eivät ole mukana yhdistymisessä.

Rajauksessa on pyritty huomioimaan, että integraatiossa syntyisi mahdollisimman toimiva kokonaisuus ja myös Tampereen kaupungille jäävistä perustason palveluista muodostuu riittävän vahva toimija.

Integraatiossa Tampereen kaupungilta Taysiin siirtyvät palvelut ovat seuraavat:

Psykiatria- ja päihdekeskus, sisältäen Ensiohjaus Ension

Sarviksen psykiatrian yksikkö

Psykiatrian poliklinikka maahanmuuttajille

Syömishäiriöyksikkö

Persoonallisuushäiriöyksikkö

Tipotien psykiatrian yksikkö: psykoosityöryhmä ja nuorten aikuisten työryhmä

Akuuttipsykiatrian poliklinikka

Liikkuva psykiatrinen työryhmä, psykiatrinen intensiiviyksikkö Topi

Päiväsairaalat 1 ja 3

Psykogeriatrian poliklinikka ja kotikuntoutus

Oriveden psykiatrian poliklinikka ja Vanamo

Perusterveydenhuollon päihdeosaamisen turvaamiseksi jalkautuva päihdetyö jäisi Tampereen kaupungille. Psykogeriatrian poliklinikkatoiminta ja kotikuntoutus siirtyisivät integraation mukana uuteen yksikköön. Sen sijaan Hatanpään sairaalan psykogeriatrian osastot jäisivät integraatiossa kaupungin toiminnoiksi.

Niinikään kaupungin toiminnoiksi jäisivät edelleen perusterveydenhuollon mielenterveystiimit, nuorisopsykiatrian poliklinikka, selviämis- ja katkaisuhoitoasema, asumispäivystys ja tukiasumisen yksikkö Tastu, päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsu sekä kotiin suunnattu tuki mielenterveys- ja päihdeasiakkaille Konsti.

Mikäli luottamuselimet hyväksyvät integraation toteuttamisen, sen valmistelu jatkuu liikkeenluovutuksena, jossa Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut siirtyvät osaksi Taysin palveluita.

Integraatiossa kaupungilta siirtyisi Taysin psykiatrian toimialueelle noin 200 työntekijää työsopimuslain ja viranhaltijalain liikkeenluovutusta koskevien säännösten mukaisesti. Vaikka hallinnollinen yhdistyminen tapahtuisi vasta vuoden 2021 alussa, pyritään hoitoketjujen toimintaa sujuvoittavia toiminnallisia muutoksia toteuttamaan jo ennen sitä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut