Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen palvelija ja tehdastyöläinen Ida Vihuri joutui sisällissodan jälkeen poliittiseksi vangiksi, sitten hänestä tuli kansanedustaja – Lopulta kohtalo puuttui traagisesti peliin Näsijärvellä vuonna 1929

Yksi nimi jää esiteltyjen nimien listasta keskeisesti mieleen, kun kuuntelee museolehtori Hanna Yli-Hinkkalan ja tutkija Marita Viinamäen alustusta liittyen perjantaina Tampereella avautuneeseen Muistoja Finlaysonilta -näyttelyyn.

Hän ei ole tällä kertaa Väinö Linna, vaikka hänelläkin on luonnollisesti näyttelyssä merkittävä rooli. Hän on tamperelainen Ida Vihuri, 1920-luvulla seitsemän vuotta SDP:n kansanedustajana vaikuttanut nainen.

Vihurin historia ei kertonut yläluokkaisuudesta: kaksi luokkaa kansakoulua, sitten palvelijaksi ja tehtaantyöntekijäksi Lempäälään ja Tampereen Finlaysonille. Sisällissodan jälkeen vankilaan, josta hän vapautui vuonna 1920. Vihuri oli yksi monista poliittisista vangeista.

Traagisuus varjosti myös 47-vuotiaana menehtyneen Vihurin elämän viimeisiä metrejä. Vuonna 1922 alkanut ura kansanedustajana katkesi traagisesti syyskuun 7. päivänä vuonna 1929. Hän oli tuolloin lupautunut tilaisuuteen, johon ei alkujaan ollut edes menossa: Vihuri lähti korvaamaan estynyttä Martta Salmelaa puhujamatkalle Kuruun. Matkalle lähdettiin Tampereelta laivalla.

Tarinan loppu on tiedossa. Höyrylaiva Kuru upposi ja vei mukanaan lähes 140 ihmistä. Myös Vihuri menehtyi onnettomuudessa.

Vihurin tarina nivoutuu osaksi naisen asemaa 1920- ja 1930-lukujen Suomessa. Pumpulitehtaalla alkoi olla töissä hyvinkin paljon naisia, mutta palkkaus oli kaukana miesten vastaavasta.

– Voi sanoa niin, että miesten palkkaus alkoi siitä mihin naisten palkkataso loppui, museolehtori Hanna Yli-Hinkkala kuvailee.

1950-luvulla kuvaan astuivat jo vaatimukset työn tehokkuudesta sekä pohdinnat mahdollisista terveysriskeistä. Niille Finlaysonin työntekijät olivat vuosien saatossa altistuneet.