Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miesten salainen kultti? Se on nyt luennon aiheena Tampereen Vapriikissa

Vapriikin keskiviikon luennolla puhutaan seuraavaksi miesten salaisesta kultista. 26. helmikuuta kello 18 alkaen FT Marja-Leena Hänninen valottaa luennolla mystistä ja aikanaan suosittua Mithran kulttia.

Luento järjestetään yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ennen luentoa kello 17 opastettu kierros Ostia, portti Roomaan -näyttelyyn pääsylipun lunastaneille.

Persialaisperäisen Mithra-jumalan kultti on yksi Ostian salaperäisimmistä ja myös suosituimmista kulteista. Mithraa palvottiin pienissä kulttiyhteisöissä, joiden jäseniksi hyväksyttiin vain miehiä. Palvontamenot olivat salaisia.

Ostiasta tunnetaan enemmän Mithran pyhäkköjä kuin miltään toiselta paikkakunnalta, ja näiden pyhäkköjen myötä päästään kaupunkikierrokselle antiikin Ostiaan, keskelle vilkasta kaupunkielämää.

FT Marja-Leena Hänninen on antiikin historian dosentti Tampereen yliopistossa ja opettaa myös Helsingin yliopistossa. Suomalaisessa Ostia-projektissa Hänninen on tutkinut itämaisia kultteja keisarikauden Ostiassa.

Ostia-luennot keskiviikkoisin:

26.2. Dosentti Marja-Leena Hänninen: Salaisia menoja ja miesten verkostoja: Mithran kultti Ostiassa

4.3. Dosentti Katariina Mustakallio: Mare Nostrum: Ostian vanhat ja uudet asukkaat: elämänkaari ja arkipäivä

11.3. Dosentti Ville Vuolanto: Orjuus ja orjan arki Rooman keisariajalla

18.3. FT Eeva-Maria Viitanen: Loma Roomassa – mitä roomalaiset tekivät vapaa-ajallaan