Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Poliisit ovat helisemässä työpaineiden alla – "Poliisi hoitaa yhä useammat hälytystehtävät puhelimitse"

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton jäsenistä peräti 58 prosenttia kertoo työhyvinvoinnin heikentyneen. Jatkuva kiire ja henkilöstövajaus kuormittavat. Kenttäpoliiseista 70 prosenttia on kokenut fyysistä väkivaltaa työssään. Asiakkaat ovat aggressiivisempia ja tehtävät vaativampia, tiedottaa SPJL.

Tulokset selviävät SPJL:n jäsenkyselystä, joka toteutettiin viime syksynä. Kyselyyn vastasi 34 prosenttia liiton jäsenistä eli yhteensä 3 401.

SPJL:n jäsenkyselystä ilmenee, että työpaikoilla voidaan huonommin. Tärkeimpänä syynä on liian vähäinen henkilöstömäärä suhteessa työmäärään. Tekijöitä on koko ajan vähemmän samalla kun työmäärä ja työn vaatimukset kasvavat, kerrotaan tiedotteessa.

– Työkuorma on musertava, erään kyselyyn vastanneen kerrotaan kuvailevan tilannetta.

Resurssien ja ajanpuutteen takia moni kokee riittämättömyyden tunnetta. Vastauksista käy ilmi, että työmoraali on koetuksella. Yli puolet kaikista vastaajista kokee turhautumisen tunnetta säännöllisesti.

– Kiireessä laatu kärsii ja töitä joudutaan priorisoimaan rankalla kädellä. Poliisin tutkinnassa juttuja keskeytetään ja kentällä poliisi hoitaa yhä useammat hälytystehtävän puhelimitse, silloinkin, kun paikalle pitäisi mennä. Kärsijänä tässä on kansalainen, Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo tiedotteessa.

Turhautumista aiheuttaa lisäksi se, ettei palkkaus ole noussut, vaikka tehtävämäärät ja tehtävien vaativuus ovat lisääntyneet. Lisäksi moni vastaaja kertoo tuntevansa, ettei työnantaja pidä huolta työhyvinvoinnista ja jaksamisesta, eikä vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön ole eli “Henkilöstöä kuullaan, muttei kuunnella”, sanotaan tiedotteessa.

Kaikista vastaajista lähes puolet harkitsee alanvaihtoa, 14 prosenttia jatkuvasti ja 34 prosenttia toisinaan.

– Nämä ovat todella huolestuttavia signaaleja kentältä. Koko sisäisen turvallisuuden ketju, poliisi, hätäkeskuslaitos ja oikeushallinto, pitää säilyttää toimintakykyisenä, Rinne korostaa tiedotteessa.

Valvonnassa työskentelevistä poliiseista liki 70 prosenttia on kokenut fyysistä väkivaltaa työssään viimeisen kahden vuoden aikana. Yli puolet kertoo, että työturvallisuus on heikentynyt.

Vastauksista käy ilmi, että asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia, kunnioitus poliisia kohtaan on heikentynyt ja vastassa on yhä useammin puukkoa, astaloita ja aseita. Hallitusohjelmaan kirjattu poliisien määrän lisäys 7 500:aan poliisiin ei riitä takaamaan suomalaisten turvallisuutta, näin on vastannut lähes 80 prosenttia vastaajista, poliiseista 85 prosenttia.

Kyselyyn vastanneista 82 prosenttia työskentelee poliisin hallinnonalalla, 13 prosenttia oikeusministeriön, 2 prosenttia Hätäkeskuslaitoksessa, alle 1 prosenttia suojelupoliisissa ja 2 prosenttia muualla, esimerkiksi Maahanmuuttovirastossa.