Tamperelainen pysäköintiyhtiö Finnpark hakee tosissaan kasvua pääkaupunkiseudun ja Turun pysäköintimarkkinoilta.
Tampereen kaupungin kokonaan omistama yhtiö hakee tulevaisuudessa kasvua nimenomaan vahvimmin kasvavilla kaupunkiseuduilla.
– Tampereella, pääkaupunkiseudulla ja Turussa on pysäköintiliiketoimintaan hyvät mahdollisuudet. Koko ajan haetaan uusia kohteita ja hyviä neuvotteluja on käynnissä, kertoo Finnparkin toimitusjohtaja Antti Marttila
Finnparkin tavoitteena on lähteä kasvumarkkinan valloitukseen pysäköintisovellus Moovyn ympärille rakennettu pysäköinninhallintajärjestelmä edellä.
– Meillä on vielä tämän vuoden aikana suunnitelmissa on lähteä Moovyllä Helsingin ja Turun kadunvarsipysäköintiin, sanoo Marttila.
Helsingissä Finnparkilla on jo vahva pohja ennen kaikkea Pasilassa, jossa yhtiö operoi kauppakeskus Triplan noin 2 200 pysäköintipaikkaa. Lisäksi Finnparkilla on hoidossaan Pasilan alueen muissa pysäköintihalleissa tuhansia paikkoja.
Finnparkin edeltäjä Tampereen Pysäköintitalo Oy perustettiin vuonna 1970. Sen päätehtävänä oli kehittää Tampereen keskustan pysäköintimahdollisuuksia rakentamalla pysäköintitaloja.
Suomen ensimmäinen parkkitalo avattiin Tampereella keväällä 1974. Anttilan pysäköintitalo tunnetaan nykisin P-Näsinkulmana. Vuoteen 1990 mennessä yhtiö rakennutti Tampereelle neljä parkkitaloa.
Omistajakaupungin ulkopuolista liiketoimintaa syntyi jo vuonna 1987, jolloin perustettiin tytäryhtiö Tampereen Paikoitustarvike tuomaan maahan ja huoltamaan pysäköintilaitteita. Tytäryhtiö liitettiin Finnparkiin vuonna 2017.
Marttila korostaa, että pysäköintiliiketoiminta on nykyisin paljon muuta kuin parkkihalleja.
– Liiketoiminta ei ole enää vain parkkitalojen rakentamista ja puomien heiluttelua. Tänä päivänä meidän kilpailijoita ovat erilaiset liikkumisen muodot ja tavat niiden hankkimiseen enemmän kuin pelkästään muut parkkioperaattorit.
Aivan näin yksioikoinen tilanne ei kaikkien mielestä ole. Pysäköintialan kilpailijoiden mukaan julkisomisteinen toimija vääristää kilpailua alalla.
Huomiota on kiinnitetty muun muassa P-Hämpin lainan takausratkaisuihin Tampereen kaupungin kanssa ja Kuntarahoitukselta saatuun lainaan. Kumpikaan ei ole kilpailijoiden mukaan mahdollinen muille kuin kuntaomisteiselle yhtiölle.
Alan muiden toimijoiden muodostama Suomen Pysäköintialan Liitto on kannellut asiasta Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ja Euroopan komissioon.
Marttila odottaa keväällä Kilpailu- ja kuluttajavirastosta luvattua päätöstä rahallisin mielin.
– Me olemme vapailla markkinoilla toimiva kaupungin omistama yritys. En koe, että olemme millään tavalla erilaisessa asemassa.
Hallituksen puheenjohtaja Asko Koskisen mukaan keskustelua omistuspohjan muuttamisesta ei ole käynnissä.
– Omistaja kertoo sitten, jos jotain on tekeillä. Nyt keskitymme pyörittämään firmaa mahdollisimman hyvin. Laajenemisen taustalla on se, että Tampere on liian pieni markkina-alue pysäköintijärjestelmien kehittämiseen.
Koskisen mukaan Finnparkin liiketoiminta on siirtynyt 50 vuoden aikana betonista palveluihin.
– Pysäköintiliiketoiminta muuttuu entistä enemmän siihen suuntaan, että se on osa liikennettä ja matkaketjua, lisää Marttila
Viime vuonna Finnparkin liikevaihto kasvoi noin 10 prosenttia lähinnä Triplan sopimuksen ja Moovy-sovelluksen leviämisen kautta. Viime vuoden liikevaihto päätyy noin 28 miljoonan euron tienoille. Työntekijöitä Finnparkilla on 55.