Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Green Deal, mitä nyt taas? – "Ollaan osa ratkaisua"

Euroopan Unionin uusi komissio julkaisi alkutöikseen suuntaviivat toiminalleen. Tämä Green Dealiksi , ”vihreän uudistumisen ohjelmaksi” kutsuttu kokonaisuus tavoittelee muutamaa hyvinkin isoa asiaa.

Näistä ensimmäinen on pääsy pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Suurin vaikutus lienee Puolaan ja muihin hiilikaivosalueille, joilla uudenlaiseen energiamaailmaan siirtyminen ei tule onnistumaan kivutta. Vastaavasti Suomessa muutos koskee turpeen käyttöä ja tarkoittanee aiempaa nopeampaa luopumisesta turpeen poltosta. Tämäkin on paikallisesti tuskainen prosessi.

Pirkanmaan kannalta erinomaisen kiinnostavia asioita vihreässä uudistumisessa ovat kiertotalous, materiaalinen osaaminen, uudet teknologiset ratkaisut ja kaikenlainen hukan välttäminen. Edellä kulkija yrityksemme, niiden etujärjestöt, yliopisto ja VTT ovat tässä keskeisiä toimijoita.

Nostaisin toisena erittäin kiinnostavana asian maaseutumme ja metsämme. Näillä aloilla on paljon osaamista ja potentiaalia vihreän vastuullisuuden alalla.

Ehkä vaikein asia muutoksessa on arjen kulttuurimme ja tapamme toimia. Miten me ihmisinä olemme valmiita omaksumaan uusia tapoja elää ja toimia?

Ajatusleikkinä voisi kysyä, millaista arkemme olisi, jos vaihtaisimme merkittävän osan materiaalisesta rahan käytöstämme kulttuurin, nautintojen tai vaikkapa liikunnan kuluttamiseen. Mitä jos seuraava automme, jos sellaista tarvitsemme, olisi kevyempi ja vähäkulutuksisempi, tai mitä jos suosisimme bio-pohjaisia materiaaleja vaatteissamme?

Kysymyksiä voi esittää vaikka kuinka paljon, mutta oleellisempaa olisi, jos mahdollisimman moni meistä tekisi jollakin tavalla arvioita oman elämän eri osista kestävyyden kannalta. Parin vuoden takaisten arvioiden mukaan hiilijalanjälkemme on noin 10500 kiloa hiilidioksidia vuodessa henkeä kohden. Tästä noin puolet syntyy asumisesta ja liikkumisesta ja toinen puoli arjen kulutuksesta.

Kun olen viime viikkoina kuunnellut yritysten ja esimerkiksi kauppakamarin esityksiä, on mielestäni aivan selvää, että Pirkanmaalla on halu ja kyky olla niiden joukossa, jotka menestyvät taloudellisti olemalla näyttämässä mallia ja tuottamassa palveluita ja tuotteita, jotka ovat kertaluokkaa vihreämpiä kuin aiemmin. Tälle on kysyntää. Ollaan osa ratkaisua.

Esa Halme

kirjoittaja on Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja