Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Valloittava pörröpää tuli ja meni – "Kumpikin voitti. Ja ennen kaikkea yleisö"

Santtu-Matias Rouvali johtaa lauantaina viimeisen kerran Tampere Filharmoniaa sen ylikapellimestarina. Illasta tulee haikea monelle. Tampere Filharmomiassa päättyy lähes 10-vuotinen aikakausi, joka on ollut monella tapaa hyvin poikkeuksellinen.

”Santtu-Matias on symppis ja aivan ihana. Hänessä on positiivista virtaa, joka tarttuu toivottavasti kaikkiin meihin tamperelaisiin.”

Muun muassa näin lukija perusteli Santtu-Matias Rouvalin valintaa Vuoden tamperelaiseksi jo tammikuussa 2015.

Tamperelaiset Rouvali hurmasi nopeasti, sillä titteli irtosi 1,5 vuoden näytöillä Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana... ja tuolloin vielä nurmijärveläisenä.

Välitön ja avoin persoonallisuus vetosi. Rouvali oli suuren yleisön silmissä jotain muuta kuin perinteinen sinfoniaorkesterin kapellimestari.

10 vuoden aikana kasvoi orkesterin ja kapellimestarin maine. Kumpikin voitti. Ja ennen kaikkea yleisö.

”Tampere-talo loppuunmyyty! Suurempi rockstara kuin vanhan liiton manserokkarit.”

Persoona yhdistettynä ammattitaitoon näkyi katsomoissa, joka huomattiin jo perusteluissa 2015. Tampere Filharmonia sai uutta yleisöä. Aloituskonsertti Hervannan vaparilla ja Sorsapuiston supersuositut puistokonsertit viestivät siitä, että sinfoniaorkesterin kuulemisen kynnys on mataloitunut. Filharmonia soitti Ratinassa ja Nokia-areenalla Eppu Normaalin kanssa ja Rouvali rummutti Popedan keikalla. Tällä vakuutettiin sitkeimmätkin.

”Positiivinen ammattimies. Vie samalla Tamperetta maailmankartalle.”

Rouvali oli jo Tampereelle tullessaan vahvasti noteerattu kansainvälisenä kapellimestarilupauksena.

Vaikka Rouvali jatkoi kauttaan Tampereella useampaan kertaan, lisääntyi huoli sitä, että milloin isot orkesterit imaisevat kysytyn vierailijan kokonaan. Ensin tuli Göteborg, sitten Lontoo – ja ilmoitus Tampere Filharmonian jättämisestä lopulta vuosi sitten.

”Valloittava pörröpää! Tuonut Tampereelle valtavasti positiivista mainetta.”

Valloittava pörröpää tuli ja meni. Paljon jäi. 10 vuoden aikana kasvoi orkesterin ja kapellimestarin maine.

Tampere Filharmonia vahvisti asemaansa ennen kaikkea kotikaupungissaan, vaikka myös vierailut jättivät orkesterin mieleen myös ulkomailla. Matthew Halls jatkaa syksyllä tunnustetun orkesterin vetäjänä.

Rouvalille jää koti Ylöjärvelle ja todennäköisesti vierailuja nähdään vanhaan kotiorkesteriin myös tulevina vuosina.

Kumpikin voitti. Ja ennen kaikkea yleisö.

Kiitoksia, Santtu-Matias Rouvali.